Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rakúsky minister vnútra sa dištancoval od e-mailu hovorcu rezortu

Rakúsky minister vnútra Herbert Kickl. Foto: TASR/AP

V e-maile, ktorý vyvolal v utorok ostrú kritiku, autor odporučil adresátom obmedziť spoluprácu s niektorými periodikami krajiny na minimum

Viedeň 25. septembra (TASR) - Rakúsky minister vnútra Herbert Kickl sa dištancoval od e-mailu, v ktorom hovorca ním riadeného rezortu varoval políciu pred istými médiami.

"S formuláciami týkajúcimi sa prístupu ku 'kritickým médiám' sa nestotožňujem," konštatuje sa v ministrovom vyhlásení zverejnenom v utorok vo Viedni.

Podľa Kickla je sloboda tlače nedotknuteľná a je podstatným pilierom demokratickej spoločnosti, informovala tlačová agentúra DPA.

Minister absolvoval podľa vlastných slov s hovorcom Christophom Pölzlom, ktorý bol autorom e-mailu, rozhovor, v ktorom tento ubezpečil, že cieľom jeho správy adresovanej šéfom komunikačných odborov krajinských veliteľstiev polície v žiadnom prípade nebolo obmedzenie slobody tlače.

V e-maile, ktorý vyvolal v utorok ostrú kritiku spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena, spolkového kancelára Sebastiana Kurza i rakúskej opozície, autor odporučil adresátom obmedziť spoluprácu s niektorými periodikami krajiny na minimum, pričom menoval napríklad mienkotvorný denník Der Standard, tradičný denník Kurier, ale aj týždenník Falter.

Najvyšší ústavní činitelia alpskej republiky označili obmedzovanie slobody tlače v krajine unisono za neprijateľné.

Samotné ministerstvo vnútra argumentovalo, že interný e-mail neobsahoval konkrétne pokyny a minister Kickl ho ani nedostal. Súčasne avizovalo skoré vypracovanie nových pravidiel "transparentnej komunikácie s médiami" v tomto rezorte.