Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rakúsky prezident počas návštevy Iránu predostrie otázku ľudských práv

Rakúsky prezident Heinz Fischer, archívne foto Foto: TASR/AP

Fischer sa počas svojej cesty naplánovanej na 7.-9. september stretne so svojím iránskym náprotivkom Hasanom Rúháním a iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom.

Viedeň 3. septembra (TASR) - Rakúsky prezident Heinz Fischer sa stane prvou západnou hlavou štátu za uplynulých vyše desať rokov, ktorá navštívi Irán. Fischer hodlá počas svojej cesty do tejto islamskej republiky predostrieť otázku dodržiavania ľudských práv vrátane tamojšej praxe vykonávania trestu smrti, uviedla dnes agentúra Reuters.

Nateraz posledným prezidentom zo Západu, ktorý zavítal do Iránu, bol v roku 2004 jeho predchodca Thomas Klestil. Fischer sa počas svojej cesty naplánovanej na 7.-9. september stretne so svojím iránskym náprotivkom Hasanom Rúháním a iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom.

Rakúsky prezident sa stretne i s najvyšším iránskym vodcom, ajatolláhom Alím Chameneím, čo je ojedinelý prípad, keďže ide o nemoslimskú delegáciu, konštatovala kancelária rakúskeho prezidenta.

Rakúsko, ktoré po iránskej islamskej revolúcii v roku 1979 neprerušilo styky s Teheránom, hostilo tento rok maratón rokovaní vedúcich k podpísaniu prelomovej jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými mocnosťami.

OSN v marci zverejnila správu, podľa ktorej Irán vlani vykonal "veľmi znepokojujúci" počet popráv a nedodržiava prísľub o ochrane svojich etnických a náboženských menšín. V Iráne mali od januára do novembra 2014 popraviť najmenej 500 ľudí, pričom skutočné číslo môže byť ešte vyššie, uvádza sa v správe OSN.