Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Úradujúci rakúsky prezident prijal neúspešného kandidáta Hofera

Na archívnej snímke Norbert Hofer. Foto: TASR/AP

Stretnutie využila hlava štátu na výzvu, v ktorej zdôraznila, že by sa malo teraz urobiť maximum pre obnovenie normálnych demokratických pomerov v krajin.

Viedeň 25. mája (TASR) - Úradujúci rakúsky spolkový prezident Heinz Fischer prijal dnes vo Viedni neúspešného prezidentského kandidáta Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norberta Hofera.

Stretnutie využila hlava štátu na výzvu, v ktorej zdôraznila, že by sa malo teraz urobiť maximum pre obnovenie normálnych demokratických pomerov v krajine poznamenanej síce korektnou, ale miestami vyhrotenou predvolebnou kampaňou.

Norbert Hofer, ktorý kvôli problémom v cestnej doprave meškal na stretnutie asi 15 minút, ubezpečil hlavu štátu, že urobí všetko, aby k tomu prispel a poznamenal, že osobne Rakúsko nevníma ako rozpoltenú krajinu.



Informácie priniesla tlačová agentúra APA.

Populisti z radov FPÖ využívajú v ostatných dňoch predovšetkým sociálne siete na šírenie špekulácií o údajnej manipulácii volieb. Ich líder Heinz-Christian Strache dokonca v utorok považoval za nutné vyzvať všetkých na zdržanlivosť a umiernenosť. Niektorí sa totiž znížili až tak, že zverejnili adresu bydliska novozvoleného prezidenta a hrozili prejavmi násilia. Rakúske ministerstvo vnútra pre mienkotvorný denník Der Standard potvrdilo, že bezpečnostné opatrenia v okolí novozvolenej hlavy štátu sa v reakcii na to zintenzívnili.

Heinz Fischer sa toho dnes síce priamo nedotkol, avšak zdôraznil, že po voľbách treba urobiť všetko pre návrat k normálu. Súčasne poznamenal, že odlišné postoje by mali byť predmetom pokojnej výmeny názorov.

Prejavy pravicového extrémizmu počas volieb sa vyšetrujú

Incident, ktorý sa odohral neďaleko volebnej miestnosti vo Weidene am See v rakúskej spolkovej krajine Burgenland v deň druhého kola prezidentských volieb, vyšetruje nielen tamojšia polícia, ale aj Krajinský úrad pre ochranu ústavy. Zatiaľ neznáme osoby tu vykrikovali Heil Hitler a hajlovali.

Informácie priniesol dnes rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Neznámi muži, ktorých na nezákonnosť konania (v Rakúsku sú podobné prejavy zakázané a trestné) upozornili okoloidúci, v krátkom čase zmizli. Miestni občania alarmovali políciu a podali na neznáme osoby trestné oznámenie.

Vyšetrovanie prípadu už prevzal Krajinský úrad pre ochranu ústavy. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie však ďalšie podrobnosti ani policajné zdroje, ani zdroje spomínaného úradu neprezradili.

O podobnom incidente v priebehu rovnakého dňa informovali médiá aj zo spolkovej krajiny Dolné Rakúsko.

Tam je však známa identita dvoch vyšetrovaných mladých mužov, ktorí podľa internetového vydania regionálneho denníka Niederösterreichische Nachrichten hajlovali pri opúšťaní volebnej miestnosti v Hochneukirchene-Gschaidte v okrese Viedenské Nové Mesto.