Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rakúsky prezident poveril zostavením novej vlády kancelára Faymanna

Werner Faymann Foto: TASR/AP

Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) zvíťazila v parlamentných voľbách z 29. septembra so ziskom takmer 27 percent hlasov, napriek historickému poklesu preferencií.

Viedeň 9. októbra (TASR) - Rakúsky prezident Heinz Fischer poveril dnes lídra sociálnych demokratov a doterajšieho kancelára Wernera Faymanna zostavením novej vlády.

Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) zvíťazila v parlamentných voľbách z 29. septembra so ziskom takmer 27 percent hlasov, napriek historickému poklesu preferencií. Na druhom mieste skončila s 24-percentnou podporou stredopravá a Rakúska ľudová strana (ÖVP).

Obe dominantné strany vládli posledných päť rokov spoločne a prezident Fischer naznačil, že by si želal pokračovanie súčasnej "veľkej koalície".

"Je faktom, že najsilnejšia a druhá najsilnejšia strana majú stabilnú väčšinu kresiel," skonštatoval Fischer. Podľa neho by v iných prípadných koalíciách bolo priveľa neistoty.

V rakúskom parlamente majú obe strany 99 mandátov - o sedem viac, než je nevyhnutných 92 kresiel.

Mnohí priaznivci SPÖ a ÖVP sa septembrových volieb nezúčastnili. Pozorovatelia to označili za prejav nespokojnosti voličov nad tým, že koalícia nedokázala realizovať požadované reformy v oblasti sociálnych služieb a vzdelávania.

Sociálnodemokratický kancelár Faymann vylúčil možnosť koaličnej spolupráce s pravicovými populistami zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorý vo voľbách získali 20,5 percenta hlasov. Prípadná koalícia ÖVP a FPÖ by zase nemala parlamentnú väčšinu.