Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rakúsky spolkový kancelár: Musíme zabrániť kolapsu ľudskosti v Európe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Werner Faymann sa vyslovil za rokovania s Tureckom, za nastolenie poriadku v Grécku, ale aj za častejšie rokovania na úrovni lídrov EÚ.

Brusel 23. septembra (TASR) - Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann sa pred otvorením mimoriadneho summitu o utečeneckej kríze, ktorý sa dnes večer začal v Bruseli, vyjadril za trvalé riešenie problematiky prostredníctvom kvót.

Podľa jeho slov, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra APA, totiž inak nebude možné žiadnu krajinu presvedčiť, aby pristupovala k azylovému konaniu korektne, ak jej budú chýbať znalosti o tom, čo má so žiadateľmi o azyl urobiť.

Šéf rakúskej vlády označil utorkové väčšinové rozhodnutie ministrov vnútra členských štátov únie, proti ktorému hlasovali tri z krajín Vyšehradskej štvorky vrátane Slovenska, za dôležité. Súčasne však poznamenal, že ide iba o prvý krok. "Potrebujeme tieto záväzné kvóty aj v budúcnosti. To je iba úvod," poznamenal.

Faymann však netajil, že sú súrne potrebné aj finančné prostriedky, aby ľudia žijúci v utečeneckých táboroch v nich mohli zostať v podmienkach dôstojných človeka. Aj Rakúsko k tomu prispeje, ubezpečil a dodal, že v jeho kabinete panuje v tejto otázke zhoda názorov. Osobne ráta s prostriedkami EÚ vo výške jednej miliardy eur. Musí to byť rádovo v tomto objeme, či to bude jedna alebo 1,5 miliardy, podčiarkol a dodal, že svojím by mali prispieť aj USA a krajiny Perzského zálivu.

Podobne ako maďarský premiér Viktor Orbán sa aj rakúsky kancelár vyslovil za zlepšenie ochrany gréckej štátnej hranice a za odlíšenie ľudí, ktorí majú právo na azyl od tých, u ktorých sa vyvolávajú v tomto smere iba plané nádeje.

Faymann sa vyslovil za rokovania s Tureckom, za nastolenie poriadku v Grécku, ale aj za častejšie rokovania na úrovni lídrov EÚ, pretože v únii všetko trvá dlhšie a vyžaduje mnoho úsilia. Súčasnú utečeneckú krízu prirovnal k bankovej, okolo ktorej to na začiatku vyzeralo s diskusiou podobne, aby sa na konci našlo riešenie v podobe ochranných mechanizmov, ktoré bránia kolapsu finančných inštitúcií. "Teraz musíme zabrániť kolapsu ľudskosti v Európe a postarať sa o to, že na starom kontinente bude aj poriadok a kontrola, ako aj právo na azyl," podčiarkol.