Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Rakúsky súd nariadil prepustenie ukrajinského oligarchu Firtaša

Dmytro Firtaš Foto: TASR/AP

Vrchný krajinský súd vo Viedni zmenil v utorok rozhodnutie nižšieho súdu, ktorý v apríli 2015 zamietol vydanie oligarchu do USA, a označil extradíciu za prípustnú.

Viedeň 24. februára (TASR) - Krajinský súd vo Viedni nariadil dnes prepustenie ukrajinského oligarchu Dmytra Firtaša z väzby, kde sa nachádzal od utorňajšieho opätovného zadržania rakúskymi orgánmi. Na rozhodnutie vo veci samostatných žiadostí Spojených štátov a Španielska o jeho vydanie na trestné stíhanie tak bude čakať na slobode.

Verdikt sa odvoláva na skutočnosť, že Firtaš ešte pred troma rokmi zaplatil v Rakúsku kauciu vo výške 125 miliónov eur a odovzdal svoj cestovný pas, aby dosiahol svoje prepustenie po zadržaní na základe amerického zatykača. Najnovšie zadržiavanie však súviselo s vyšetrovaním v Španielsku, kde na neho takisto vydali zatykač.

Vrchný krajinský súd vo Viedni zmenil v utorok rozhodnutie nižšieho súdu, ktorý v apríli 2015 zamietol vydanie oligarchu do USA, a označil extradíciu za prípustnú. Krátko nato Firtaša zatkli, avšak na základe európskeho zatykača vydaného Španielskom.

Firtaša obvinil v roku 2012 súd v Chicagu z podplácania indických predstaviteľov v súvislosti s projektom ťažby titánu, a to sumou v miliónoch dolárov. O rok neskôr ho zadržali vo Viedni, po niekoľkých dňoch sa však dostal na slobodu, keďže zaplatil kauciu v uvedenej rekordnej výške, pričom však nesmel opustiť územie Rakúska. Ukrajinský oligarcha tvrdil, že za jeho zadržaním boli politické motívy.

V žiadosti o vydanie Firtaša do Španielska, ktorá jestvuje od novembra 2016, sa podľa španielskeho mienkotvorného denníka El País píše o podozrení z prania špinavých peňazí a organizovaného zločinu.

Posledné slovo v otázke Firtašovho vydania do USA či Španielska bude mať rakúske ministerstvo spravodlivosti.

2 5 20 svi jam