Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rakúsky súd uznal dvoch obžalovaných džihádistov za vinných

Ilustračné foto Foto: TASR

Obžalobe sa podarilo preukázať, že sa obaja pokúsili vycestovať do Sýrie, kde sa chceli pridať k teroristickej skupine Front an-Nusra, napojenej na al-Káidu.

Viedeň 8. februára (TASR) - Odsudzujúcim verdiktom sa dnes vo Viedni skončil súdny proces s dvoma podozrivými džihádistami. Prvým z dvojice je 25-ročný Viedenčan, ktorý dostal trest vo výške 22 mesiacov za mrežami, jeho 17-ročná partnerka vyviazla s podmienečným trestom. Informuje o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Obžalobe sa podarilo preukázať, že sa obaja pokúsili vycestovať do Sýrie, kde sa chceli pridať k teroristickej skupine Front an-Nusra, napojenej na al-Káidu.

To, že 25-ročný muž bojoval v rokoch 2011-2013 v Pakistane pre teroristickú sieť al-Káida, ako to tvrdil príbuzným, sa v procese dokázať nepodarilo. Tohto obvinenia ho podľa ORF zbavili.

Obvinená 17-ročná tínedžerka, ktorá s 25-ročným mužom uzavrela v súlade s islamským právom sobáš, ušla z domu a nechala školu. Porota jej udelila 14 mesiacov podmienečne. Rodičia nemenovaného dievčaťa sa do Rakúska prisťahovali pred 30 rokmi z Turecka. Nemenovaný Viedenčan je pôvodom z Gruzínska a v Rakúsku žije od svojich dvoch rokov. Na islam prestúpil ešte ako mladistvý.

Dvojica sa zoznámila cez spoločných známych. Zadržali ich vlani v apríli na letisku vo Viedni pri pokuse odletieť do Sýrie. Tvrdili, že idú na svadobnú cestu.

Rozsudky ešte nie sú právoplatné. Obaja obhajcovia si vzali tri dni na rozmyslenie. Prokurátorka sa k prípadu bližšie nevyjadrila.