Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Ramaphosu znovuzvolili za predsedu Afrického národného kongresu

Prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa 16. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Podporu mu vyjadrilo celkovo 2476 delegátov, zatiaľ čo 1897 hlasovalo za jeho protikandidáta, exministra zdravotníctva Zweliho Mkhizeho.

Johannesburg 19. decembra (TASR) - Prezidenta Juhoafrickej republiky (JAR) Cyrila Ramaphosu v pondelok opätovne zvolili za predsedu vládnej strany Africký národný kongres (ANC). Znovuzvolenie otvára Ramaphosovi cestu k tomu, aby sa mohol v roku 2024 uchádzať o druhý prezidentský mandát. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

Doterajšieho lídra strany potvrdili vo funkcii na ďalších päť rokov účastníci zjazdu ANC. Podporu mu vyjadrilo celkovo 2476 delegátov, zatiaľ čo 1897 hlasovalo za jeho protikandidáta, exministra zdravotníctva Zweliho Mkhizeho.

Podľa agentúry AP však boli výsledky súboja o post lídra strany neočakávane tesné.

Poslanci parlamentu JAR minulý týždeň zamietli návrh na začatie procesu impeachmentu voči prezidentovi Ramaphosovi, ktorý čelí podozreniam zo zneužitia právomocí pre nelegálne ukrývanie prostriedkov v cudzej mene.

Za prezidenta sa pri minulotýždňovom hlasovaní postavili takmer všetci poslanci ANC. Štyria zákonodarcovia ANC však podporili impeachment a viacerí ďalší sa na hlasovaní nezúčastnili, čo poukazuje na nespokojnosť s Ramaphosom aj v rámci samotnej vládnucej strany.

Návrh na impeachment síce neuspel, ale celý škandál podľa pozorovateľov oslabil Ramaphosove šance na získanie druhého prezidentského mandátu. Ak by nebol znovuzvolený za šéfa ANC, nemohol by sa o kandidatúru vôbec uchádzať. Sedemdesiatročný podnikateľ Cyril Ramaphosa je prezidentom JAR od februára 2018.