Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Rasista dostal za útok autom v Charlottesville ďalšie doživotie

Ľudia lietajú do vzduchu, keď vozidlo prechádza do skupiny demonštrantov, ktorí demonštrovali proti bielemu nacionalistickému zhromaždeniu v Charlottesville USA, 12.8.2017. Foto: TASRAP

Obžalovaného 22-ročného Fieldsa charakterizovali ako otvoreného zástancu ideológie belošskej nadradenosti, ktorý mal doma na stolíku vedľa postele vystavenú fotografiu Adolfa Hitlera.

Charlottesville 15. júla (TASR) - Súd amerického štátu Virgínia uložil v pondelok trest odňatia slobody na doživotie a ďalších 419 rokov mužovi, ktorý 12. augusta 2017 vrazil autom do účastníkov protirasistického protestu v meste Charlottesville, pričom usmrtil jednu ženu a vyše 20 ľudí zranil. Ešte v júni ho za tento zločin z nenávisti odsúdil na doživotie aj federálny súd, verdikt na úrovni štátu je preto prevažne symbolický, uviedla tlačová agentúra AP.

Obžalovaného 22-ročného Jamesa Alexa Fieldsa mladšieho charakterizovali ako otvoreného zástancu ideológie belošskej nadradenosti, ktorý mal doma na stolíku vedľa postele vystavenú fotografiu Adolfa Hitlera. Do Charlottesville vo Virgínii pricestoval z domovského štátu Ohio, aby sa zúčastnil na zhromaždení stoviek belošských nacionalistov protestujúcich proti zámeru odstrániť miestny pamätník konfederačného generála Roberta Edwarda Leea. Ten je Spojených štátoch postavou spájanou s otrokárstvom a rasizmom.

Terčom Fieldsovho útoku autom boli odporcovia tohto zhromaždenia, ktorí sa zišli na protidemonštrácii. Násilné potýčky vtedy spôsobili, že polícia nariadila zhromaždenie rozpustiť ešte pred jeho začiatkom.

Sudca súdu štátu Virgínia Richard Moore sa pri pondelkovom rozhodnutí riadil odporúčaním štátnej poroty, hoci mu zákony umožňovali uložiť aj nižší trest. Fieldsovi advokáti pri obhajobe poukazovali na duševné ochorenie a traumatizujúce detstvo svojho klienta.

Udalosť v Charlottesville z roku 2017 vyvolala medzirasové napätie v celých Spojených štátoch. Prezident Donald Trump vtedy pripísal zodpovednosť za násilie "obom stranám", čo bolo kritizované ako odmietanie odsúdiť rasizmus.