Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Rast čínskeho exportu sa opäť spomalí, tlak na ekonomiku rastie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa odhadu 30 ekonómov, ktorých oslovila agentúra Reuters, vzrástol čínsky export v septembri medziročne v priemere o 4,1 %. Na porovnanie, v auguste rast dosiahol 7,1 % a v júli 18 %.

Peking 13. októbra (TASR) - Čínsky vývoz zaznamenal v septembri podľa odhadov ekonómov ďalšie výrazné spomalenie rastu. Zatiaľ čo v júli sa export z Číny zvýšil takmer o pätinu, v auguste rast nedosiahol ani desatinu a za september očakávajú ekonómovia iba štvorpercentné tempo rastu. Nepriaznivý vývoj exportu tak ešte viac zvyšuje tlak na čínsku ekonomiku, ktorá sa pre krízu realitného trhu a pokračovanie vládnej politiky nulovej tolerancie voči COVID-19 nemôže príliš spoliehať na domáci trh. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa odhadu 30 ekonómov, ktorých oslovila agentúra Reuters, vzrástol čínsky export v septembri medziročne v priemere o 4,1 %. Na porovnanie, v auguste rast dosiahol 7,1 % a v júli 18 %. Dôvodom spomaľujúceho sa rastu vývozu je slabnúci dopyt v zahraničí, ktorý ovplyvňuje vojna na Ukrajine a stále vyššia inflácia.

Slabý by mal zostať aj dovoz, aj keď v jeho prípade sa očakáva zrýchlenie rastu. V auguste sa dovoz do Číny zvýšil o 0,3 %, za september ekonómovia počítajú s rastom o 1 %. Oficiálne údaje o vývoji obchodu zverejní Čína v piatok 14. októbra.