Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rast spotrebiteľských cien v Rusku sa minulý týždeň spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rosstat uviedol, že spotrebiteľské ceny v Rusku sa v týždni do 13. februára zvýšili o 0,18 %, čo bolo pomalšie tempo ako ich nárast o 0,26 % v predchádzajúcom týždni.

Moskva 15. februára (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Rusku v uplynulom týždni rástli o niečo pomalším tempom. Ukázali to v stredu údaje ruského štatistického úradu Rosstat. Centrálna banka však aj naďalej pozorne sleduje vývoj cien a bude pripravená zvýšiť úrokové sadzby, aby schladila infláciu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Rosstat uviedol, že spotrebiteľské ceny v Rusku sa v týždni do 13. februára zvýšili o 0,18 %, čo bolo pomalšie tempo ako ich nárast o 0,26 % v predchádzajúcom týždni. Od začiatku roka vzrástli spotrebiteľské ceny o 1,24 %.

Ruská centrálna banka minulý týždeň naznačila, že sa pripravuje na zvýšenie úrokových sadzieb zo súčasnej úrovne 7,5 %, aby čelila tvrdohlavým inflačným tlakom.

Guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullinová v piatok (10. 2.) uviedla, že inflačné trendy v ruskej ekonomike sa zrýchlili. Za možný problém označila stúpajúci rozpočtový deficit, ktorý v januári dosiahol 25 miliárd USD (23,36 miliardy eur). Poznamenala tiež, že rýchlejšie vládne výdavky podporia infláciu.

Analytici zo SberCIB Investment Research v stredu zvýšili svoju predpoveď pre kľúčovú sadzbu centrálnej banky v tomto roku na 8,5 % a odhadujú, že k jej prvému nárastu dôjde v apríli.

Ruské domácnosti pravidelne označujú infláciu za svoj hlavný problém. Väčšina z nich nemá pritom žiadne úspory po dekáde hospodárskych kríz a stúpajúcich cien, ktoré znížili životnú úroveň v celej krajine.

Ročná miera inflácie v Rusku v roku 2022 dosiahla 11,9 %, čo je takmer trojnásobok oficiálneho vládneho cieľa na úrovni 4 %. Centrálna banka predpovedá v tomto roku infláciu v pásme 5 až 7 % a jej pokles v roku 2024 na 4 %.

(1 EUR = 1,07 USD)