Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ratko Mladič označil súd v Haagu za satanský, odmietol vypovedať

Ratko Mladič pred haagskym tribunálom. Foto: TASR/AP

Ratko Mladič a Radovan Karadžič sú obžalovaní aj zo zosnovania a vykonania sprisahania s cieľom "etnicky vyčistiť" Bosnu od Moslimov a Chorvátov a vytvoriť čisto srbský štát.

Haag 28. januára (TASR) - Niekdajší bosnianskosrbskí vojnoví lídri Radovan Karadžič a Ratko Mladič predstúpili dnes po prvý raz spoločne pred Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v holandskom Haagu. Karadžič totiž súd požiadal, aby Mladič vystúpil ako svedok obhajoby v jeho procese.

Mladič (71) - bývalý generál a veliteľ separatistických bosnianskosrbských síl - a niekdajší politický líder Karadžič (68) sú obžalovaní okrem iného zo zodpovednosti za masakru približne Moslimov v Srebrenici. K zločinu došlo koncom vojny v Bosne z rokov 1992-95.

Oboch mužov súdia samostatne. Obaja sú obžalovaní aj zo zosnovania a vykonania sprisahania s cieľom "etnicky vyčistiť" Bosnu od Moslimov a Chorvátov a vytvoriť čisto srbský štát.

"Neuznávam tento súd. Je dielom NATO. Je to satanský súd," vyhlásil Mladič po výzve, aby zložil prísahu ako svedok Karadžičovej obhajoby. Po upozornení, že riskuje obvinenie z opovrhovania súdom, požiadal ochranku, aby mu doniesla zubnú protézu. Následne sa podľa agentúry Reuters pojednávanie začalo.

Mladič síce svedeckú prísahu zložil, ale na každú z piatich Karadžičových otázok odpovedal, že odmieta vypovedať kvôli zlému zdravotnému stavu a kvôli porušovaniu jeho práv ako obvineného v procese, ktorý sa proti nemu v Haagu vedie, spresnil srbský spravodajský sever Novosti.rs.


Bosnianski žena Merima Nukic sa modlí pri hrobe svojho otca počas pohrebného obradu v pamätníku v Potočari centra, neďaleko Srebrenice
Foto: TASR/AP

Karadžičove otázky sa týkali zabíjania zajatcov v Srebrenici, ostreľovania Sarajeva a vyháňania nesrbského obyvateľstva z územia ovládaného armádou bosnianskej Republiky Srbskej (RS). Mladič neodpovedal, len úporne žiadal, aby mu súd dovolil prečítať sedemstranový text, ktorý predtým napísal. Súd však jeho žiadosti nevyhovel.

Na začiatku pojednávania Mladičov právnik Branko Lukič zopakoval, že Mladič zo zdravotných dôvodov nie je v stave vypovedať, pretože "nedokáže rozlíšiť fikciu od reality", čo je podľa neho dôsledok mozgových mŕtvic, ktoré prekonal.

Lukič zároveň upozornil, že nútenie Mladiča k výpovedi je porušovaním jeho základných ľudských práv, píšu Novosti. Súd námietky zamietol.