Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Raúl Castro: Kuba si želá ďalej zlepšovať vzťahy s USA

Americký prezident Barack Obama (vpravo) a prezident Kuby Raúl Castro (vľavo) pózujú fotografom pred bilaterálnym rokovaním na pôde OSN v americkom New Yorku 29. septembra 2015. Foto: TASR/AP/Andrew Harnik

Obamova administratíva začala s politikou zbližovania po tom, čo dospela k záveru, že desaťročia izolácie Kuby Američanmi nepriniesli zmenu.

Havana 18. decembra (TASR) - Kuba si želá zlepšovať vzťahy so Spojenými štátmi, ale stále existujú oblasti, kde ešte nenastal pokrok. Vyhlásil to kubánsky prezident Raúl Castro v prejave odvysielanom dnes, deň po výročí historického uvoľnenia napätia s Washingtonom.

Castro v prejave spomenul pokrok, ktorý obe krajiny urobili od vlaňajšieho 17. decembra, keď spolu s americkým prezidentom Barackom Obamom oznámil, že sa budú snažiť normalizovať vzťahy a odložiť bokom desaťročie staré nepriateľstvo ešte z obdobia studenej vojny.

"Kubánska vláda si nanajvýš želá pokračovať v budovaní takého druhu vzťahov s USA, ktoré sa budú odlišovať od tých z minulosti, ktoré budú založené na vzájomnom rešpekte voči suverenite a nezávislosti," povedal Castro v prejave, adresovanom vláde a politickým lídrom.

Štátna televízia odvysielala prejav bez predchádzajúceho upozornenia, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.

Castro (84) takisto povedal, že obe krajiny "zatiaľ nedosiahli žiaden pokrok" v záležitostiach, ktoré Kuba pokladá za potrebné pre normalizáciu vzťahov, ako napríklad pokračujúce americké obchodné embargo voči Kube, obsadenie námornej základe v kubánskom zálive Guantánamo Američanmi a prisťahovalecká politika USA.

Ľudské práva sú podľa Castra jednou oblasťou, "v ktorej máme hlboké názorové rozdiely a o ktorej diskutujeme na princípe úcty a reciprocity".

Obamova administratíva začala s politikou zbližovania po tom, čo dospela k záveru, že desaťročia izolácie Kuby Američanmi nepriniesli zmenu. Aj keď sa obe krajiny k sebe priblížili, Washington naďalej kritizuje komunistami ovládanú Kubu a jej politický systém s vládou jednej strany.

Kuba a USA obnovili diplomatické vzťahy v júli a odvtedy dosiahli viaceré jednotlivé dohody - o opätovnom zavedení priameho poštového spojenia a o ochrane životného prostredia. Vo štvrtok dosiahli dohodu o obnovení pravidelných komerčných letov medzi týmito dvoma krajinami.