Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Raúl Castro odmietol tvrdší tón Trumpovej administratívy voči Kube

Na archívnej snímke kubánsky prezident Raúl Castro. Foto: TASR/AP

Bolo to vôbec po prvýkrát, čo kubánsky prezident vo verejnom vystúpení komentoval Trumpove vyjadrenia spred mesiaca.

Havana 15. júla (TASR) - Kubánsky prezident Raúl Castro odsúdil v piatok ostrejší tón, ktorý americký prezident Donald Trump aplikuje vo vzťahu ku Kube. Informovala o tom agentúra AP.

Castro, ktorý vystúpil verejne pred kubánskym národným zhromaždením, označil Trumpovu čiastočnú zmenu politiky voči Kube za "krok späť", avšak prisľúbil, že bude pokračovať v práci na normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami.

Bolo to vôbec po prvýkrát, čo kubánsky prezident vo verejnom vystúpení komentoval Trumpove vyjadrenia spred mesiaca.

"Akákoľvek stratégia, ktorá sa snaží zničiť revolúciu či už nátlakom, donucovaním alebo jemnejšou metódou, zlyhá," vyhlásil Castro pred zákonodarcami.

Taktiež odmietol prijímať akékoľvek "lekcie" o ľudských právach zo strany USA, keďže jeho krajina "má byť načo hrdá" v tomto ohľade.

Trump minulý mesiac oznámil že sprísni niektoré cestovné a obchodné obmedzenia voči Kube. Ide o čiastočnú zmenu politiky jeho predchodcu Baracka Obamu, ktorý obnovil bilaterálne diplomatické vzťahy medzi oboma štátmi. Sprísnenie niektorých reštrikcií odôvodnil Trump pokračujúcim porušovaním ľudských práv zo strany kubánskeho režimu.