Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pri raziách v Tunisku zatkli desiatky ľudí, ďalší majú domáce väzenie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K útoku na autobus sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát.

Tunis 27. novembra (TASR) - Tuniské úrady zatkli dnes pri raziách desiatky ľudí a mnohým ďalším nariadili domáce väzenie kvôli podozreniu, že ide o potenciálne nebezpečných militantov, ktorí sa vrátili do vlasti zo Sýrie a Iraku. Informovalo tom dnes tuniské ministerstvo vnútra, ktoré citovala agentúra Reuters.

K policajným zásahom došlo len tri dni po samovražednom atentáte, ktorého terčom bol autobus prepravujúci príslušníkov prezidentskej gardy, a pri ktorom zahynulo okrem páchateľa 12 osôb.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že v rámci razií dnes zatkli 40 ľudí a ďalším 92 nariadili domáce väzenie.

K útoku na autobus sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Reuters pripomenul, že ide už o tretí veľký útok IS v Tunisku v priebehu jedného roka.

Prvý z nich sa odohral v tuniskom múzeu Bárdú (Bardo), kde mladí tuniskí džihádisti zastreli 21 zahraničných turistov a jedného policajta. V júli nasledoval útok v hoteli Riu Imperial Marhaba v obľúbenom letovisku neďaleko mesta Súsa, kde prišlo o život 38 turistov, väčšinou Britov.

Ministerstvo doplnilo, že podozriví, na ktorých dnes uvalili domáce väzenie, sa do krajiny vrátili z konfliktných zón a tuniské bezpečnostné zložky ich vyhodnotili ako nebezpečné osoby.