Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Komisár chce od Talianska objasnenie spolupráce s Líbyou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Komisára Rady Európy zaujíma čo robí talianske námorníctvo v líbyjských teritoriálnych vodách, kam ich Rím vyslal pomáhať v boji proti pašovaniu ľudí.

Paríž 11. októbra (TASR) - Komisár Rady Európy (RE) pre ľudské práva Nils Muižnieks upozornil Taliansko na možné porušovanie európskeho dohovoru o ľudských právach v prípade, ak by migrantov zachytených na mori odovzdávalo líbyjským úradom.

Muižnieks v dnes zverejnenom liste talianskemu ministrovi vnútra Marcovi Minnitimu žiada objasnenie, čo presne vykonávajú talianske námorné zložky pôsobiace v líbyjských teritoriálnych vodách, kam ich Rím vyslal pomáhať v boji proti pašovaniu ľudí.

Zo správ OSN a mimovládnych organizácií o zaobchádzaní s migrantmi v Líbyi podľa komisára vyplýva, že "odovzdanie osôb líbyjským úradom alebo iným skupinám v Líbyi by ich vystavilo skutočnej hrozbe mučenia alebo neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania".

V tejto súvislosti sa Muižnieks tiež pýta, aké ochranné opatrenia Taliansko uplatňuje s cieľom zabezpečiť, aby osoby zachytené alebo zachránené talianskymi plavidlami v líbyjských vodách neboli následne vystavené neľudským podmienkam.

V auguste tohto roka - po tom, ako Rím za podpory EÚ uzavrel dohody s líbyjskou pobrežnou strážou - zaznamenali v Taliansku príchod len približne 3900 migrantov, teda necelú pätinu ich počtu v porovnaní s augustom 2016.

V tom istom mesiaci taliansky parlament schválil námornú operáciu pri pobreží Líbye, zameranú na boj proti pašovaniu ľudí. Cieľom je zaistiť, aby sa migranti nevydali z tejto severoafrickej krajiny na nebezpečnú cestu cez Stredozemné more.

Kritici obviňujú Taliansko - i Európsku úniu - z prehliadania zlých podmienok v líbyjských táboroch pre migrantov. Okrem toho tvrdia, že Taliansko platí milíciám v Líbyi, aby migrantov nepúšťali ďalej - toto obvinenie však Rím už viackrát odmietol.

"Aj v prípade, ak má nejaký štát problémy s prílevom migrantov, má stále povinnosť chrániť a zabezpečiť ich ľudské práva," napísal Muižnieks.

V liste tiež pripomenul rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva z roku 2012, podľa ktorého Taliansko porušilo Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd tým, že vracalo migrantov zachytených v medzinárodných vodách do Líbye.