Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Readmisná dohoda EÚ a Turecka o ilegálnych imigrantoch platí

Na ilustračnej snímke tábor v gréckom Idomeni. Foto: TASR/AP

Dohoda sa môže týkať kohokoľvek, kto zotrvá v niektorom členskom štáte EÚ bez povolenia, teda ľudí, ktorým vypršali vstupné víza alebo im bola zamietnutá žiadosť o azyl.

Brusel 1. júna (TASR) - Dohoda medzi Tureckom a Európskou úniou umožňujúca vracať ilegálnych imigrantov dnes vstúpila do platnosti v plnom rozsahu. Turecko sa tým priblížilo o ďalší krok k bezvízovému styku s EÚ, informovala tlačová agentúra DPA.

Tzv. readmisná dohoda bola uzavretá v roku 2013 a od októbra 2014 sa vzťahuje na občanov Turecka, ktorí nemajú právo zostávať v EÚ. Dnes vstúpila do platnosti jej časť týkajúca sa občanov tretích krajín, ktorí vstúpili do EÚ cez Turecko, uviedla Európska komisia.

Readmisná dohoda sa môže týkať kohokoľvek, kto zotrvá v niektorom členskom štáte EÚ bez povolenia, teda ľudí, ktorým vypršali vstupné víza alebo im bola zamietnutá žiadosť o azyl.

Jej vstup do platnosti v plnom rozsahu bol urýchlený na základe dohody o migrantoch, ktorú uzavreli EÚ a Turecko tento rok a v ktorej sa Ankara zaviazala pomôcť obmedziť prílev migrantov a žiadateľov o azyl do únie výmenou za rad ústupkov.

Patrí medzi ne pokrok vo veci zrušenia víz pre tureckých občanov pri návštevách EÚ, pre ktorý bolo uplatnenie readmisnej dohody jednou z mála zvyšných nesplnených podmienok.

Liberalizácia vízovej politiky však závisí aj od toho, či Turecko upraví svoju definíciu terorizmu. Panujú totiž obavy, že využíva protiteroristický zákon, aby ospravedlnilo svoje zásahy voči médiám a opozícii. Ankara túto úpravu doteraz odmietala a prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil odstúpením od dohody o migrantoch, ak na tom EÚ bude trvať.

Readmisná dohoda medzi EÚ a Tureckom nahrádza akékoľvek bilaterálne dohody medzi Tureckom a členskými krajinami EÚ. Týka sa to aj dohody s Gréckom, na základe ktorej vracalo migrantov, ktorí dorazili na grécke ostrovy z Turecka. Odteraz ich bude môcť Grécko vracať na základe readmisnej dohody EÚ.