Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Denník Népszava: V maďarskej politike vníma Európa populistickú hrozbu

Maďarský premiér Viktor Orbán na plenárnom rokovaní Európskeho parlamentu v Štrasburgu 19. mája 2015, archívne foto Foto: TASR/AP

Európsky parlament odsúdil skutočnosť, že Orbán otvoril diskusiu o treste smrti. Pritom ale zobral na vedomie, že maďarský premiér oznámil, že vláda neplánuje obnovenie tohto trestu.

Budapešť 11. júna (TASR) - Európa sa pohla: svedčí o tom v stredu schválená kritická rezolúcia Európskeho parlamentu voči Maďarsku, konštatoval dnes v komentári ľavicový denník Népszava.

Rezolúcia sa týka vyjadrenia premiéra Viktora Orbána o možnosti otvorenia otázky obnovenia trestu smrti a dotazníka vlády o imigrácii, rozposlaného občanom Maďarska - podľa europarlamentu tendenčného.

Denník pripomína, že za návrh uznesenia hlasovali v Bruseli aj poslanci z politickej skupiny Európskej ľudovej strany (EĽS), do ktorej patrí i Orbánova strana Fidesz. Relatívne tvrdý kritický tón rezolúcie je adresovaný Orbánovej politike, nie Maďarsku, píše Népszava.

"Imunitný systém Európy začal pracovať. V maďarskej politike začala Európa vnímať populistickú hrozbu, ktorá sa udomácnila v krajinách na periférii Európy, čo boli najviac zasiahnuté hospodárskou krízou v roku 2008. Za to však nesie zodpovednosť aj únia svojou nemohúcnosťou," poznamenal denník.

Vládny blok Fidesz-KDNP označil uznesenie EP za zámerné vzbudzovanie hystérie zo strany ľavicovej a liberálnej väčšiny. Ňou presadzovaná priateľská politika prisťahovalectva podľa Fideszu-KDNP povedie len k ďalšiemu prehlbovaniu spoločenského napätia v Európe.

Maďarská socialistická strana (MSZP) vníma bruselskú rezolúciu ako "naplnenie európskej izolácie Orbánovej vlády". Demokratická koalícia (DK) v tejto súvislosti poukázala na hrozbu pozastavenia hlasovacieho práva maďarskej vlády.

Podľa Jobbiku nemá uznesenie Európskeho parlamentu žiadne konkrétne následky. Poslanec EP za Jobbik Zoltán Balczó ho považuje za divadielko, ktoré prostredníctvom maďarských médií bude dokazovať, ako odhodlane bojuje Orbán v záujme celého Maďarska.

V schválenej rezolúcii EP uvádza, že trest smrti je v rozpore so základnou zmluvou EÚ. "Zrušenie trestu smrti je míľnikom v rozvoji základných práv v Európe," zdôrazňuje sa v dokumente, ktorý ďalej pripomína, že v prípade porušenia základných hodnôt únie môže hroziť v krajnom prípade aj vylúčenie danej členskej krajiny.

Európsky parlament odsúdil skutočnosť, že Orbán otvoril diskusiu o treste smrti. Pritom ale zobral na vedomie, že maďarský premiér oznámil, že vláda neplánuje obnovenie tohto trestu.

V súvislosti s 12-bodovým dotazníkom vlády o migrácii europarlament vo svojej rezolúcii ostro kritizoval tendenčné formulovanie otázok, ktorých obsah a jazyk je silne zavádzajúci, zaujatý, nevyvážený, pričom migráciu priamo spája s bezpečnostnými rizikami.

Udalosti uplynulého roka v Maďarsku podľa schváleného dokumentu EP naznačujú, že v tejto krajine sa právny štát dostáva do ohrozenia. Európsky parlament vyzval Európsku komisiu, aby najneskôr do septembra vypracovala hĺbkovú analýzu Maďarska.