Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Reakcie na víťazstvo Orbána a jeho Fideszu v parlamentných voľbách

Viktor Orbán Foto: TASR/AP/MTI

Podľa Marušiaka je Orbán majstrom propagandy. Most-Híd zablahoželal Orábnovi k víťazstvu. OBSE si myslí, že vládna strana mala viaceré výhody.

Bratislava 7. apríla (TASR) – Blok Fidesz-KDNP zvíťazil v nedeľňajších parlamentných voľbách v Maďarsku vďaka relatívnej slabosti opozície, volebnej kampani a zrejme aj ekonomickým výsledkom, konštatoval pre TASR politológ Juraj Marušiak. Predseda Fideszu Viktor Orbán je podľa neho majstrom propagandy.

"Bolo tam viacero faktorov – jednak kampaň, k úspechu sa pričinil aj existujúci volebný zákon, v menšej miere azda aj ekonomické výsledky, i keď nie sú najslávnejšie. Maďarsko ekonomicky stagnuje, ale minimálne od roku 2013 sa ekonomicky neprepadáva. Došlo k istej makroekonomickej stabilizácii," povedal politológ.

Svoje zohrali podľa neho aj niektoré konkrétne opatrenia, "ktorými bol mierny pokles nezamestnanosti napríklad v dôsledku aktivačných prác. Zamestnanosť nenarástla, ale mierne sa znížila nezamestnanosť. V krátkom čase pred voľbami maďarskí občania pocítili zmeny aj vo vlastných peňaženkách v podobe nižších platieb za služby spojené s bývaním".

Orbán je majstrom propagandy, vyjadril sa Marušiak

Predseda Fideszu Viktor Orbán je podľa Marušiaka majstrom propagandy: "Orbán bol prítomný všade, týka sa to napríklad bilbordov, kde významnú úlohu zohrali rôzni stranícki sponzori a takisto isté občianske združenie, ktoré bolo zrejme spojené s Fideszom. Strana kontroluje aj veľkú časť médií, či už prostredníctvom štátu alebo spriaznených podnikateľov, ktorí sú do veľkej miery závislí od Orbána - napríklad od štátnych zákaziek, konkurzov na štátne objednávky a podobne. Takže aj podpora zo strany biznisu zohrala veľkú úlohu."

Orbán podľa Marušiaka nemal v podstate žiadny volebný program. "To hlavné posolstvo bolo, že pokračujeme. Nešlo tu len o stranícku propagandu. Vláda a štátne inštitúcie boli v plnej miere zapojené do tej volebnej propagandy. Treba si uvedomiť, že vládna mašinéria pracovala v prospech jednej politickej strany. Napríklad na objednávku vlády bol vytvorený volebný šot, v ktorom sa tvrdilo, že Maďarsku sa darí lepšie. Tento šot bol vysielaný v televízii, rozhlase, dokonca aj v rámci spravodajstva, niekoľkokrát denne. Bol to šot vyrobený vládou, kde sa síce slovo Fidesz nespomínalo, ale je samozrejmé, kto je pri moci. Prestali ho vysielať v období bezprostredne pred voľbami, a aj to po zásahu ústavného súdu, ktorý konštatoval, že to je narušenie pravidiel férovosti volebnej kampane," uviedol politológ.

Kampaň bola podľa neho masová a Orbán, "čo mu nemožno uprieť", robil viaceré okázalé gestá, napríklad rekonštrukciu záhrad na kráľovskom zámku či výstavbu novej trasy metra v Budapešti. "To sú všetko veci, ktoré pútali obrovskú mediálnu pozornosť a ktoré mu vyslúžili veľkú popularitu. Svoju úlohu zohrali aj mobilizačné apely, keď Orbán mobilizoval proti vnútorným a vonkajším nepriateľom. Napríklad proti Európskej únii - v rovine symbolickej, rečníckej, i keď sa maďarská politika v rámci inštitúcií EÚ zásadne nelíši od slovenskej. Ale ten diskurz, ktorý sa vytvára v Budapešti, je podstatne odlišný. Je jednoznačne proti únii, euroskeptický. Únia je opisovaná ako nepriateľ štátu, nepriateľ maďarskej štátnosti, čiže vyslovene ako nejaký cudzorodý prvok. Aj to prispelo Orbánovi k víťazstvu. Ale zrejme aj hlasy voličov v zahraničí, tých nových občanov Maďarska, ktorí získali dvojaké občianstvo," uviedol Marušiak.

Dôležitým faktorom bola podľa jeho slov aj "relatívna slabosť opozície" a jej "celková demoralizácia". "Stále znáša dôsledky svojho vládnutia v rokoch 2002-2010. Stále sa nebola schopná vyrovnať s dôsledkami vlastnej skorumpovanosti, nebola schopná nájsť presvedčivých lídrov a ponúknuť presvedčivý program. Rôzne škandály a aféry, ktoré súviseli s jej pôsobením pred rokom 2010, boli načasované tak, aby sa na verejnosť dostali pred voľbami," dodal politológ.

Most-Híd blahoželá V. Orbánovi a jeho Fideszu k víťazstvu

Strana Most-Híd blahoželá víťazovi parlamentných volieb v Maďarsku Viktorovi Orbánovi a strane Fidesz. Za jeho úspechom vidí okrem iného napäté vzťahy v časti maďarskej opozície ako aj to, že sa v Maďarsku zmenil volebný zákon.
Viktor Orbán
Foto: TASR/AP/MTI

"Treba zablahoželať Viktorovi Orbánovi, vedel to tak zorganizovať, že napokon zmobilizoval svojich voličov, získal dvojtretinovú väčšinu, žiadne prekvapenie sa nekonalo, každý vedel, že tieto voľby Viktor Orbán vyhrá, otázne bolo iba to, či spomínanú väčšinu získa," reagoval na výsledky parlamentných volieb predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

Dodal, že Viktor Orbán má na ďalšie štyri roky poverenie a uvidí sa, ako s touto silou dokáže prijať "aj také návrhy, ktoré budú v budúcnosti možno aj v prospech slovensko-maďarskej spolupráce".

Pozorovatelia OBSE: V maďarských voľbách mala vládna strana viaceré výhody

Maďarskí voliči mali v nedeľňajších parlamentných voľbách skutočnú možnosť rozhodnutia, ale vládny blok Fidesz-KDNP mal z viacerých hľadísk výhodu. Konštatoval to dnes v Budapešti koordinátor pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Adao Silva.

Podľa agentúry MTI pozorovatelia proces volieb označili za transparentný, voliči mali široké možnosti voľby a účinný bol aj proces vykonania volieb.

Napriek tomu vládnemu bloku pomohli zaujaté verejnoprávne médiá, obmedzenia kampane, ako aj skutočnosť, že v kampani sa často prelínala strana s vládou.
Viktor Orbán
Foto: TASR/AP/MTI

Experti okrem iného kritizovali zmenu volebného zákona, ktorý bol menený dobrým, ale aj zlým smerom, a bol narušený aj systém bŕzd a protiváh. Pozorovatelia namietali proti narušeniu princípu rovnosti vo volebnom práve zavedením dvojakého volebného procesu v prípade zahraničných Maďarov a určité problémy zaznamenali aj v prípade volieb národnostných menšín v Maďarsku.

Definitívna správa pozorovateľov doplnená odporúčaniami bude k dispozícii o dva mesiace.

Pozorovatelia v predbežnej správe 4. apríla ešte pred voľbami pripomenuli aj skutočnosť, že blok Fidesz-KDNP vo voľbách v roku 2010 získal dvojtretinovú väčšinu v parlamente. Túto väčšinu využil na prijatie viacerých zákonov bez toho, aby o návrhoch právnych noriem viedol spoločenskú diskusiu a do schvaľovacieho procesu zainteresoval opozíciu.