Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Reakcie svetových politikov na krvavý útok kamiónom v Berlíne

Na snímke poškodené nákladné auto, ktoré vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne. Najmenej jedna osoba zahynula a viaceré ďalšie dnes utrpeli zranenia po tom, ako nákladné auto vošlo na preplnené vianočné trhy v centre nemeckej metropoly Berlín. Foto: TASR/AP

Na preplnené vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg vošiel v pondelok večer vodič s kamiónom, pričom tam usmrtil a zranil množstvo ľudí.

Berlín 20. decembra (Teraz.sk/TASR) - Pravdepodobne teroristický útok v Berlíne z pondelkového večera vyvolal aj reakcie vysokých ústavných činiteľov z Európy i zo sveta.

Joachim Gauck, nemecký spolkový prezident


Nemeckého spolkového prezidenta Joachima Gaucka hlboko zasiahli informácie o "strašnom dianí" na jednom z berlínskych vianočných trhov. "Je to zlý večer pre Berlín a našu krajinu, ktorý mnou podobne ako mnohými inými veľmi otriasol", vyhlásil najvyšší predstaviteľ krajiny. Aj keď ešte nevieme mnoho o pozadí strašných udalostí na vianočnom trhu v hlavnom meste, "myšlienkami som s obeťami, s ich blízkymi, so všetkými ľuďmi, ktorí sa obávajú o rodinných príslušníkov alebo priateľov," zdôraznil Joachim Gauck, ktorý sa súčasne poďakoval za nasadenie záchranárom i príslušníkom bezpečnostných zložiek.

Kancelárka Merkelová: Bolo to odporné voči Nemcom, ktorí pomáhajú utečencom



"Teroristický útok" boli slová, ktoré dnes použila nemecká kancelárka Angela Merkelová v súvislosti s pondelkovou tragédiou na berlínskych vianočných trhoch.

Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová informuje médiá po zasadnutí spolkového bezpečnostného kabinetu 23. júla 2016 v Berlíne.
Foto: TASR AP


"V tejto situácii musíme vychádzať z toho, že išlo o teroristický útok," vyhlásila Merkelová. Útok s kamiónom, pri ktorom zomrelo 12 ľudí a 48 ďalších utrpelo zranenia, odsúdila ako "krutý a absolútne nepochopiteľný čin". Tento čin ju "vydesil, šokoval a hlboko zarmútil".

"Je to veľmi ťažký deň," pokračovala kancelárka vo vyhlásení zo svojho úradu v Berlíne, ktorým sa dnes oficiálne vyjadrila k pondelkovým udalostiam na vianočných trhoch neďaleko Pamätného kostola cisára Viliama I. na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Útok bude podľa nej potrestaný "tak, ako to vyžadujú naše zákony".

Merkelová ďalej uviedla, že v prvom rade myslí na "mŕtvych a zranených". Krajinu podľa nej zjednotil žiaľ. "Myslím na záchranárov, policajtov, hasičov, lekárov a zdravotníkov." Merkelová sa im poďakovala "z celého srdca za ťažké nasadenie".

Podľa kancelárky to "bolo obzvlášť odporné" voči mnohým Nemcom, ktorí sa denne snažia pomôcť utečencom, a voči mnohým ľuďom, "ktorí naozaj potrebujú pomoc a pokúšajú sa o integráciu do našej krajiny".

"Viem, že by to pre nás všetkých bolo ťažko znesiteľné, pokiaľ by sa potvrdilo, že osoba, ktorá spáchala tento čin, hľadala v Nemecku ochranu a azyl," pripustila.

"Nechceme žiť v strachu pred zlom," zdôraznila s tým, že vianočných trhov sa nikto nechce vzdať. "Aj keď je to pre nás v týchto hodinách ťažké, nájdeme silu žiť tak, ako chceme žiť v Nemecku: slobodne, spoločne a otvorene."


Sústrasť vyslovili aj ďalší členovia spolkovej vlády vrátane šéfa diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera, či ministrov vnútra a obrany, Thomasa de Maiziera a Ursuly von der Leyenovej.

Sústrasť s obeťami dnešného teroristického útoku v Berlíne a ochotu pomôcť vyjadrili aj predstavitelia európskych inštitúcií. Ich vyhlásenia sa objavili na stránke Európskej komisie a sociálnych sieťach.

Donald Tusk, predseda Európskej rady


Predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že Európa je pripravená Nemecku pomôcť.



Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie


"Ja aj celá Európska komisia súcitíme s rodinami a blízkymi obetí a zranených v Berlíne. Správa z Nemecka nás šokovala, pretože na vianočné trhy chodia ľudia oslavovať blížiace sa sviatky a spája ich tam pokoj a mier," uviedol na sociálnej sieti Twitter predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.



Správy o teroristickom útoku zasiahli aj vysokú predstaviteľku pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Federicu Mogheriniovú a predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, ktorý sám pochádza z Nemecka.

Francois Hollande, prezident Francúzska


Francúzsky prezident Francois Hollande.
Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadril už krátko po pondelkových večerných udalostiach v Berlíne solidaritu a spoluúčasť nemeckým občanom.

"Francúzi zdieľajú smútok Nemcov v súvislosti s touto tragédiou, ktorá zasiahla celú Európu," uvádza sa v prvej reakcii Elyzejského paláca.

Bernard Cazeneuve, francúzsky premiér


Predseda francúzskej vlády Bernard Cazeneuve zverejnil prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí slogan Celé Francúzsko je na strane Nemecka, a to v nemeckom jazyku.



Andrzej Duda, prezident Poľska


Poľský prezident Andrzej Duda. Archívne foto.
Foto: TASR/AP

Poľský prezident Andrzej Duda prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí vyzval všetkých, ktorí tak môžu učiniť, aby sa modlili za uzdravenie zranených a duše zosnulých píšuc o tragédii v Berlíne.

Mark Rutte, holandský premiér


Mark Rutte
Foto: TASR/AP Photo

Holandský premiér Mark Rutte na sociálnej sieti napísal, že jeho krajina smúti podobne ako Berlín nad mnohými vyhasnutými životmi a zranenými. "Myslíme na každého, kto dnes večer márne čaká na návrat milovanej osoby domov. V mene Holandska som svojej nemeckej kolegyni Angele Merkelovej vyjadril sústrasť a ponúkol pomoc, kde to len ide," uviedol ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách predseda holandskej vlády.



Grécko


Grécke ministerstvo zahraničných vecí reagovalo so zdesením na správy z Berlína a ostro odsúdilo zločinecký útok. "Naše myšlienky sú pri pozostalých po obetiach," konštatovalo vo vyhlásení zverejnenom v gréckom i nemeckom jazyku.

Barack Obama, americký prezident


Americký prezident Barack Obama uistil dnes nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, že Spojené štáty podporia Nemecko pri vyšetrovaní pozadia pondelkového útoku kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne.

Obama dnes ráno zatelefonoval Merkelovej a vyjadril jej úprimnú sústrasť. Požiadal ju, aby pozostalým obetí tlmočila jeho súcit. Zraneným zaželal skoré uzdravenie. Informoval o tom hovorca vlády Steffen Seibert


Ruský prezident Vladimir Putin
Foto: TASR/AP


Vladimir Putin, ruský prezident



Ruský prezident Vladimir Putin označil dnes tento útok za zločin. Tento čin proti pokojným obyvateľom je krutý a cynický, píše sa v telegrame ruského lídra adresovanom spolkovému prezidentovi Joachimovi Gauckovi a kancelárke Merkelovej.

Ruská hlava štátu vyjadrila príbuzným 12 obetí masakry sústrasť, uviedol Kremeľ. Zraneným poprial Putin skoré uzdravenie.

Donald Trump, novozvolený americký prezident


Novozvolený americký prezident Donald Trump odsúdil "desivý teroristický útok" kamiónom na vianočný trh v Berlíne, ktorý si vyžiadal najmenej 12 mŕtvych a 48 zranených.

Trump pripísal zodpovednosť za útok extrémistom z takzvaného Islamského štátu (IS) a iných islamistických zoskupení, ktorí podľa neho "neustále masakrujú kresťanov..., čo je súčasťou ich globálneho džihádu".

Radikálny islamista podľa Trumpových slov bol aj páchateľom pondelkového útoku na ruského veľvyslanca v Ankare. Diplomat Andrej Karlov pri ňom utrpel strelné zranenia, ktorým následne podľahol.

Donald Trump vyjadril presvedčenie, že tento čin je v rozpore so všetkými zásadami civilizovaného sveta a musí byť odsúdený celým medzinárodným spoločenstvom.



Útoky v Ankare a Berlíne podľa Trumpa dokazujú, že sa situácia ohľadne terorizmu zhoršuje. "Civilizovaný svet musí zmeniť svoje myslenie," napísal novozvolený prezident USA na Twitteri.

Andrej Babiš, český vicepremiér a minister financií



Za pondelkový útok na berlínskych vianočných trhoch môže podľa českého vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša migračná politika nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Babiš to dnes napísal na svojej facebookovej stránke.

"Za ten otrasný čin v Berlíne bohužiaľ môže migračná politika nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. To ona dovolila, aby sa migranti dostávali do Nemecka a celej Európy v nekontrolovaných vlnách, bez dokladov, a teda bez znalosti, kto skutočne sú," napísal podľa spravodajského servera Novinky.cz Babiš.

Minister spomenul, že ide už o niekoľký útok na "Nemcov v ich krajine". Riešením je podľa neho mier v Sýrii a návrat migrantov do ich domovov.

"V Európe nie je pre nich miesto. Musia počkať v utečeneckých táboroch v Turecku. Migráciu z Afriky zastaviť v Líbyi a dohovoriť pre štáty, z ktorých utekajú, finančnú pomoc, aby neodchádzali zo svojich domovov," uviedol Babiš.