Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Reakcie svetových lídrov na teroristické útoky v Paríži

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR

TASR prináša reakcie ďalších svetových lídrov na piatkové teroristické útoky v Paríži, ktoré si vyžiadali najmenej 127 mŕtvych.

Paríž 14. novembra (TASR) - TASR prináša reakcie ďalších svetových lídrov na piatkové teroristické útoky v Paríži, ktoré si vyžiadali najmenej 127 mŕtvych. K útokom sa prihlásila dnes organizácia Islamský štát (IS).

Americký prezident Barack Obama označil útoky za "ohavnú snahu terorizovať nevinných civilistov", "srdcervúcu situáciu" a "útok na celé ľudstvo". Sľúbil, že spraví všetko pre to, aby boli páchatelia postavení pred spravodlivosť.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry označil útoky za "ohavné, zlomyseľné" a "odporné", "za útok na našu spoločnú ľudskosť".

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil "opovrhnutiahodné teroristické útoky".

Nemecký prezident Joachim Gauck vyhlásil, že teroristi "nebudú mať posledné slovo". Konštatoval, že "európske hodnoty a európska sloboda boli v dejinách vždy terčom útokov mocných nepriateľov. Avšak naša Európa je pevnosťou demokracie a ľudských práv. Ani brutálne útoky islamských teroristov to nezmenia". Nemecká hlava štátu vyzvala Európanov, aby bránili hodnoty slobody, rovnosti a bratstva, ktoré hlásali francúzski revolucionári pred vyše 200 rokmi.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že je "hlboko otrasená týmito správami a snímkami, ktoré k nám prichádzajú z Paríža".

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval na jednotu v boji proti všetkým teroristickým skupinám.

Jordánsky kráľ Abdalláh II. "ostro odsúdil a vyjadril rozhorčenie nad zbabelým teroristickým činom". Zároveň vyjadril solidaritu s francúzskym ľudom.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že "Izrael stojí bok po boku s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a francúzskym ľudom v našom spoločnom boji proti terorizmu".

Taliansky premiér Matteo Renzi povedal, že išlo o útoky "na náš spôsob života". Vyjadril presvedčenie, že "v tomto boji zvíťazíme".

Nový kanadský premiér Justin Trudeau: "Naše srdcia, myšlienky a modlitby smerujú v tejto temnej a hroznej dobe k našim francúzskym bratrancom."

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vyzval na "koordinované medzinárodné úsilie" v boji proti "terorizmu, ktorého cieľom je podkopať bezpečnosť a stabilitu v rôznych častiach sveta, a to bez rozdielu".

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že "terorizmus je výzvou, ktorej ľudstvo čelí spoločne. Čína pevne podporuje Francúzsko v jeho úsilí o zaistenie národnej bezpečnosti a stability a v snahe bojovať proti terorizmu".

Japonský minister zahraničných vecí Fumio Kišida sľúbil, že jeho krajina bude spolupracovať v rámci medzinárodného boja proti terorizmu. Japonsko podľa jeho slov "ostro odsudzuje tento akt terorizmu, ktorý netolerujeme".

"Nesmieme dať priestor strachu a intolerancii," reagoval fínsky premiér Juha Sipila. Fínsko dnes posilnilo pohraničné kontroly na letisku v Helsinkách i v prístavoch a polícia bola vo zvýšenej pohotovosti.