Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Reakcie zahraničných politikov na zrútenie lietadla s Alexandrovovcami

Na archívnej snímke z 15. januára 2015 lietadlo typu Tu-154 s registračným číslom RA-85572 na letisku neďaleko Moskvy. Ruské dopravné lietadlo typu Tu-154 s 92 ľuďmi na palube vrátane členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovci sa 25. decembra 2016 niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči zrútilo do vôd Čierneho mora. Foto: TASR/AP

Ruské dopravné lietadlo s 92 ľuďmi na palube vrátane členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovovci sa dnes niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči zrútilo do vôd Čierneho mora.

Bratislava 25. decembra - Ruskom aj umeleckou obcou dnes otriasla správa o zrútení lietadla s Alexandrovovcami. Na tragédiu, reagovali aj zahraniční politici.



Zrútenie sa dopravného lietadla Tu-154, prevádzkovaného ruským ministerstvom obrany, s najväčšou pravdepodobnosťou nikto neprežil. Stroj spadol do mora len niekoľko minút po štarte z letiska v turistami vyhľadávanom meste Soči.

Trojmotorové prúdové lietadlo viezlo členov svetoznámeho ruského armádneho speváckeho súboru Alexandrovovci na ruskú vojenskú základňu Humajmím v Sýrii, kde mali koncertovať. Príčina nehody nie je zatiaľ známa.

Deň štátneho smútku na 26. decembra ohlásil Vladimir Putin v televíznom vysielaní, spresnila agentúra AP. Najvyšší ruský predstaviteľ zároveň uviedol, že vláda príčiny tragédie dôkladne vyšetrí a rodinným príslušníkom obetí poskytne všetku pomoc a podporu.

Vladimir Putin sa vyjadruje k tragédii s Alexandrovovcami



Český prezident Miloš Zeman
Foto: TASR/AP Photo

Miloš Zeman, prezident českej republiky sa vyjadril prostredníctvom svojho tlačového hovorcu Jiří Ovčáček.



Bašár Asad
Foto: TASR/AP

Sýrsky prezident Bašár Asad vyjadril dnes ruskému lídrovi Vladimirovi Putinovi "hlbokú sústrasť" v súvislosti s haváriou lietadla ruského ministerstva obrany, ktoré smerovalo zo Soči do sýrskej provincie Lázikíja.

V depeši citovanej sýrskou štátnou tlačovou agentúrou SANA okrem kondolovania Putinovi a rodinám obetí havárie zdôraznil, že Sýria a Rusko sú "partnermi v šľachetnom ťažení proti terorizmu". "Naše radosti a strasti sú rovnaké," odkázal Asad svojmu spojencovi, ktorý mu poskytuje podporu v sýrskej občianskej vojne.