Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Rebelujúci kňaz vo Francúzsku tvrdí, že ho cirkev potrestala

Na archívnej snímke z 30. augusta 2018 francúzsky katolícky kňaz Pierre Vignon drží v rukách list vo francúzskej obci Saint-Martin-en-Vercors. Foto: TASR/AP

Podľa slov kňaza tento krok cirkvi ukazuje, že cirkevní lídri sa stále nevedia rozhodnúť, ako riešiť prípady sexuálneho zneužívania.

Paríž 2. novembra (TASR) - Francúzsky katolícky kňaz Pierre Vignon v piatok oznámil, že lídri cirkvi vo Francúzsku ho potrestali za to, že zhromaždil vyše 100.000 podpisov pod online petíciu, ktorá vyzývala popredného kardinála Philippa Barbarina na odstúpenie za jeho prístup k prípadom sexuálneho zneužívania detí.

Vignon v telefonickom interview pre tlačovú agentúru AP uviedol, že vo štvrtok ho v e-maile informovali, že už s ním nepočítajú na miesto sudcu na cirkevnom súde, kde pôsobil od roku 2002.

Podľa slov kňaza tento krok cirkvi ukazuje, že cirkevní lídri sa stále nevedia rozhodnúť, ako riešiť prípady sexuálneho zneužívania.

Vignonova petícia vyzývala na odstúpenie Barbarina, ktorý je od roku 2002 lyonským arcibiskupom. Vignon kritizuje kardinálov prístup voči jednému smutne známemu, údajne pedofilnému kňazovi podozrivému zo zneužívania skautov v meste Lyon v 80. rokoch 20. storočia.