Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Jobbik: Orbán musí odstúpiť, referendum je prehrou celého Maďarska

Maďarské referendum o utečeneckých kvótach sprevádzal v nedeľu 2. októbra 2016 podvečer protest opozičnej ochranárskej strany Dialóg pre Maďarsko (PM). Rečníci na zhromaždení v Budapešti kritizovali maďarskú vládu za to, že udržiava ľudí v strachu a neštíti sa nijakých prostriedkov na presadenie svojich záujmov. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Aby bolo hlasovanie platné, muselo viac ako 50 percent maďarských voličov odovzdať platné hlasy.

Budapešť 3. októbra (TASR) - Neplatné referendum neznamená porážku pre vládnucu stranu Fidesz, ale pre celé Maďarsko, reagoval predseda ultrapravicovej opozičnej strany Jobbik Gábor Vona na dnešný plebiscit o utečeneckých kvótach. Šéf Jobbiku súčasne vyzval premiéra Viktora Orbána, aby odstúpil, informovala agentúra MTI.



Väčšina voličov podľa Vonu svojím prístupom k referendu nevyslala odkaz Bruselu ale premiérovi Orbánovi. Maďarskí voliči podľa neho dali najavo, že sa viac ako migrácie obávajú prílišnej moci Orbánovej vlády.

Vona vyjadril presvedčenie, že Brusel sa bude zaujímať iba o to, či bolo referendum platné. Podľa predbežných výsledkov však kvôli nízkej účasti zrejme nebude. "Brusel to nemilosrdne využije proti Maďarsku," zdôraznil Vona s poznámkou, že Orbán musí odstúpiť, pretože v tejto situácii nedokáže na európskom poli obhájiť záujmy Maďarska.

Šéf ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik Gábor Vona reční počas zhromaždenia pri príležitosti osláv štátneho sviatku 57. výročia protikomunistickej revolúcie z roku 1956 v Budapešti 23. októbra 2013.
Foto: TASR/MTI


Predseda Jobbiku teraz považuje za nevyhnutné novelizovať ústavu Maďarska tak, aby nebolo možné v Maďarsku aplikovať migračné kvóty.

Maďarskí socialisti: Väčšina Maďarov sa referendom nenechala oklamať



Päť miliónov ľudí - čo je väčšina maďarských voličov - sa rozhodlo, že sa nezúčastní nezmyselného a drahého referenda plného klamstva, ktoré zorganizovala vládna strana Fidesz, reagoval dnes v Budapešti na prejav premiéra Viktora Orbána predseda parlamentnej frakcie opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Bertalan Tóth.

Podľa agentúry MTI Tóth povedal, že "divadlo sa skončilo", a vyzval Orbána, aby sa začal venovať skutočným problémom krajiny.

Ako ďalej Tóth konštatoval, Orbán jednoznačnú prehru v plebiscite prezentoval ako víťazstvo, keď konštatoval, že prisťahovanie utečencov odmietlo vyše 3,282 milióna ľudí. Skutočnosťou ale je, že väčšina voličov sa nenechala zmanipulovať, dodal ľavicový politik s poznámkou, že títo ľudia sa popri utečeneckej kríze obávajú o zdravotníctvo, vzdelávanie, svoju obživu, ale aj o budúcnosť a bezpečnosť Maďarska.



Vláda podľa Tótha mala aj doposiaľ všetky prostriedky, aby zaručila bezpečnosť krajiny - a nie je k tomu potrená žiadna úprava ústavy, ako to Orbán avizoval. "MSZP takýto návrh nepodporí," zdôraznil.

Nedeľňajšie referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku bolo vzhľadom na nízku účasť neplatné, hoci drvivá väčšina zo zúčastnených voličov sa vyslovila proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov v Európskej únii.

Orbán po referende vyhlásil, že navrhne novelu ústavy, v ktorej bude zakotvená vôľa občanov vyplývajúca z referenda.

Maďarské referendum je pre nízku účasť neplatné



Nedeľňajšie referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku bolo neplatné vzhľadom na nízku účasť, hoci sa drvivá väčšina zo zúčastnených voličov vyslovila proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov v EÚ. Ukazujú to takmer úplné výsledky sčítania, ktoré v noci na dnes zverejnila volebná komisia.

Z výsledkov sčítania 99,98 percenta odovzdaných hlasov vyplýva, že stanovisko maďarskej vlády proti kvótam podporilo viac ako 3,25 milióna voličov, teda 98,3 percenta tých, ktorí odovzdali platné hlasy.

V Maďarsku v nedeľu 2. októbra 2016 o 06.00 h otvorili 10.331 volebných miestnosti, v ktorých sa spolu so 105 volebnými miestnosťami na zahraničných zastupiteľských úradoch Maďarska bude môcť vyše osem miliónov oprávnených voličov vyjadriť v referende k otázke: "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" Na snímke volebný okrsok v XII. budapeštianskom obvode. V Budapešti 2. októbra 2016.
Foto: TASR Ladislav Vallach


Účasť na referende však dosiahla 43,9 percenta - a po odpočítaní takmer štyroch percent neplatných hlasov dokonca len 40,1 percenta. Aby bolo hlasovanie platné, muselo viac ako 50 percent maďarských voličov odovzdať platné hlasy.

Obyvatelia Maďarska sa v referende vyjadrovali k otázke: "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"

Orbán chce vôľu občanov z referenda zakotviť v ústave, navrhne jej novelu



Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán navrhne novelu ústavy, v ktorej bude zakotvená vôľa občanov vyplývajúca z dnešného referenda o utečeneckých kvótach, informovala agentúra MTI.

Podľa jeho slov bude druhou súrnou úlohou uplatniť tento výsledok aj v Bruseli. "Otázkou je, či si môže demokratické spoločenstvo európskych krajín dovoliť nanútiť členskej krajine svoju vôľu, ktorú 90 percent účastníkov referenda odmieta," zdôraznil Orbán a sľúbil, že urobí všetko pre to, aby sa to nemohlo stať.

Premiér výsledok plebiscitu označil za vynikajúci. "Prekonali sme výsledok ľudového hlasovania o vstupe Maďarska do Európskej únie," zdôvodnil.

V Maďarsku v nedeľu 2. októbra 2016 o 06.00 h otvorili 10.331 volebných miestnosti, v ktorých sa spolu so 105 volebnými miestnosťami na zahraničných zastupiteľských úradoch Maďarska bude môcť vyše osem miliónov oprávnených voličov vyjadriť v referende k otázke: "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán pred volebným okrskom odpovedá novinárom po odovzdaní hlasu. V Budapešti 2. októbra 2016.
Foto: TASR Ladislav Vallach


Orbán pripomenul, že vstup do EÚ podporilo 3,056 milióna voličov, pričom terajšie výsledky sú už v okolí 3,204 milióna hlasov odmietajúcich kvóty a veľká časť hlasov zahraničných Maďarov ešte nie je známa.

Účasť v dnešnom plebiscite bude zrejme takmer o 15 percent vyššia než pri posledných voľbách do Európskeho parlamentu, čo podľa predsedu maďarskej vlády bude "dostatočne silnou zbraňou aj v Bruseli".