Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Referendum o kvótach v Maďarsku napadli na ústavnom súde

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Súd avizoval, že v súvislosti so sťažnosťami, ktoré sa budú týkať tohto referenda, rozhodne do polovice júla.

Budapešť 24. mája (TASR) - Referendum o povinnom prerozdeľovaní utečencov, ktoré iniciovala maďarská vláda, napadli anonymným podaním na ústavnom súde. Súd má na vynesenie príslušného rozhodnutia 30 dní, informovala dnes agentúra MTI.

Hlavný tajomník súdu Botond Bitskey v tejto súvislosti pre MTI uviedol, že parlamentné uznesenie nariaďujúce ľudové hlasovanie môže napadnúť ktokoľvek. V tomto prípade išlo o súkromnú osobu.

Ústavný súd v zmysle príslušných právnych noriem o podaní informoval kanceláriu prezidenta a Národnú volebnú komisiu (NVB).

Súd už avizoval, že v súvislosti so sťažnosťami, ktoré sa budú týkať tohto referenda, rozhodne do polovice júla, ešte pred súdnymi prázdninami.

Vypísanie referenda o utečeneckých kvótach napadla sťažnosťou 16. mája aj Maďarská liberálna strana (MLP). Sťažnosť sa ale týka verdiktu najvyššieho súdu z 3. mája; podal ju predseda MLP Gábor Fodor.

Fodor sa v nej v prvom rade odvoláva na to, že referendová otázka vlády nepatrí do kompetencie parlamentu ale Európskej únie - preto o nej nie je možné rozhodnúť v plebiscite.

Najvyšší súd 3. mája rozhodol, že maďarská vláda môže vypísať referendum o povinnom prerozdeľovaní utečencov, čím odmietol odvolania proti príslušnému rozhodnutiu NVB.

Poslanci maďarského parlamentu 10. mája v zrýchlenom konaní schválili uznesenie, ktoré nariaďuje uskutočniť referendum o povinnom prerozdeľovaní utečencov.

"Ste za to, aby Európska únia aj bez súhlasu maďarského parlamentu mohla stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" - znie otázka referenda, ktoré by sa mohlo uskutočniť v septembri alebo v prvých októbrových dňoch.