Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Referendum v Taliansku komplikuje záchranný plán pre Monte dei Paschi

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Banka Monte dei Paschi dopadla pri júlových testoch Európskeho úradu pre dohľad nad bankami najhoršie. Testy ukázali, že nemá dostatok vlastného kapitálu, ktorým by dokázala pokryť prípadné straty.

Rím 5. decembra (TASR) - Plány na záchranu najstaršej banky sveta, talianskej Monte dei Paschi di Siena, sa skomplikovali po tom, ako taliansky premiér Matteo Renzi utrpel v nedeľnom referende o ústavnej reforme ťažkú porážku, v dôsledku čoho oznámil svoju rezignáciu.

Banka Monte dei Paschi dopadla pri júlových záťažových testoch Európskeho úradu pre dohľad nad bankami najhoršie. Testy ukázali, že nemá dostatok vlastného kapitálu, ktorým by dokázala pokryť prípadné straty. Jej akcionári preto v novembri schválili emisiu akcií v hodnote 5 miliárd eur, čo však banka potrebuje zrealizovať do konca mesiaca.

Akcie Monte dei Paschi ale v reakcii na vývoj v krajine dnes zaznamenali výrazné výkyvy. Banka pritom potrebuje jasný prísľub minimálne od jedného z kľúčových investorov. Nie je vylúčené, že v dôsledku najnovšieho vývoja by investori mohli transakciu zrušiť s tým, že podmienky na trhu sa zhoršili.

"Sme presvedčení, že zamietnutie ústavnej reformy v referende skomplikuje banke Monte dei Paschi nájsť kľúčového investora. Vzhľadom na hodnotu kapitálu, ktorý potrebuje získať, to nebude pre banku jednoduchá úloha," uviedli analytici z banky Morgan Stanley.

V prípade, že plány Monte dei Paschi padnú, očakáva sa, že do procesu vstúpi talianska vláda, ktorá sa bude snažiť zabrániť novej kríze. V tomto prípade by to ale na základe nových pravidiel o záchrane európskych bánk znamenalo straty pre držiteľov podriadených dlhopisov. Tomu sa Renziho vláda chcela vyhnúť, aby zabránila prípadným nájazdom na banky a domino efektu aj v prípade ďalších inštitúcii.

Navyše, prípadné zlyhanie záchranného plánu pre Monte dei Paschi di Siena, by skomplikovalo aj plány banky UniCredit na zvýšenie kapitálu. Najväčšia talianska banka z pohľadu aktív by mala svoje plány na zvýšenie kapitálu zverejniť 13. decembra.