Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Reformy chce nepatrne viac Grékov, tvrdí prieskum

Grécki demonštranti držia transparenty počas zhromaždenia na podporu reformám a úsporným opatreniam, ktoré požadujú veritelia - Áno v nadchádzajúcom referende v gréckom prístavnom meste Thessaloniki 2. júla 2015 Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu by 44 percent Grékov hlasovalo v nedeľňajšom referende za reformy, zatiaľ čo 43 percent by ich odmietlo.

Atény 4. júla (TASR) - Prívrženci reforiem navrhovaných medzinárodnými veriteľmi majú v rámci gréckej verejnosti veľmi tesný náskok pred odporcami podmienok čerpania ďalšej pomoci. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, o ktorom informovala agentúra Reuters.

Podľa prieskumu inštitútu Ipsos by 44 percent Grékov hlasovalo v nedeľňajšom referende za reformy, zatiaľ čo 43 percent by ich odmietlo. Ďalších 12 percent respondentov bolo nerozhodnutých, z čoho jasne vyplýva, že misky váh sa napokon môžu nakloniť na ktorúkoľvek stranu.

Podľa inštitútu je rozdiel v podpore medzi oboma tábormi príliš tesný na to, aby sa výsledok referenda dal predpokladať.

Išlo už o piaty prieskum uverejnený v piatok, z toho štyri prieskumy prisúdili tesné víťazstvo stúpencom reforiem.

Grécka vláda vyhlásila referendum o prijatí podmienok veriteľov na riešenie gréckej krízy. Tento krok viedol k zastaveniu rokovaní Atén s veriteľmi, následne nezaplateniu dlhu Grécka voči Medzinárodnému menovému fondu a zavedeniu kapitálových kontrol v krajine. Atény tvrdia, že "nie" v nedeľňajšom hlasovaní by posilnilo ich vyjednávaciu pozíciu o treťom balíku pomoci. Európska komisia to označuje za nepravdivé tvrdenia.