Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Regionálne voľby v Sasku-Anhaltsku presvedčivo vyhrala strana CDU

Voliči s respirátormi prichádzajú do volebnej miestnosti počas parlamentných volieb v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko 6. júna 2021 vo Wittenburgu. Foto: TASR/DPA

Merkelovej strana je dominantnou politickou silou v bývalej východonemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko už celé desaťročia.

Magdeburg 6. júna (TASR) - Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zaznamenala v nedeľňajších regionálnych parlamentných voľbách v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko presvedčivé víťazstvo.

Išlo o posledné regionálne voľby pred celoštátnymi voľbami do Spolkového snemu, ktoré sa uskutočnia koncom septembra. Výsledok dáva Merkelovej možnému budúcemu konzervatívnemu nástupcovi Arminovi Laschetovi veľkú vzpruhu, informovala tlačová agentúra AFP.

CDU pod vedením Lascheta ako nového predsedu strany získala v Sasku-Anhaltsku približne 36 percent hlasov, vyplýva z prvých odhadov, čo je značný náskok pred druhou, krajne pravicovou Alternatívou pre Nemecko (AfD), ktorá je na úrovni 22,5 percenta.

"Toto je v zásade senzačne dobrý výsledok. CDU je jasným víťazom týchto volieb," vyhlásil generálny tajomník CDU Paul Ziemiak.

Volebné miestnosti boli otvorené od 8.00 h do 18.00 h.

Merkelovej strana je dominantnou politickou silou v bývalej východonemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko už celé desaťročia; s výnimkou jedných volieb tu zvíťazila vždy od znovuzjednotenia Nemecka v roku 1990.

Úradujúci premiér Saska-Anhaltska Reiner Haseloff, člen Merkelovej CDU, a jeho manželka Gabriele Haseloffová prichádzajú do volebnej miestnosti počas parlamentných volieb v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko 6. júna 2021 vo Wittenburgu.
Foto: TASR/DPA


Pred nedeľňajším hlasovaním však vládla v radoch CDU nervozita, keďže prieskumy predpovedali tesný súboj medzi konzervatívcami a protiimigračnou AfD.

Ralf Brinkhaus, ktorý stojí na čele parlamentnej skupiny CDU, uviedol, že tieto výsledky dávajú strane "vietor do plachiet" pred celoštátnymi voľbami. "Je to zároveň úspech pre Armina Lascheta," dodal.

CDU v posledných dvoch regionálnych voľbách - v spolkových krajinách Porýnie-Falcko a Bádensko-Württembersko -, ktoré sa konali v marci, zaznamenala svoje historicky najhoršie výsledky.