Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Register škôd spôsobených Ruskom na Ukrajine má svoje vedenie

Ženy zbierajú rozbité sklo v spálni materskej školy po ruskom raketovom útoku na obytnú štvrť v Kyjeve 13. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Správna rada prediskutovala kategórie pohľadávok registra a za predsedu zvolila bývalého predsedu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) Roberta Spana.

Brusel/Štrasburg 15. decembra (TASR) - Správna rada Registra škôd spôsobených agresiou Ruskej federácie proti Ukrajine (RD4U) si na svojom ustanovujúcom zasadnutí v Haagu zvolila predsedu a podpredsedu. Na piatkovú správu Rady Európy (RE) upozornil spravodajca TASR.

Správna rada prediskutovala kategórie pohľadávok registra a za predsedu zvolila bývalého predsedu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) Roberta Spana zo spoločnosti Gibson, Dunn & Crutcher a za podpredsedníčku profesorku právnickej fakulty v Richmonde Chiaru Giorgettiovú.

Výkonný riaditeľ RD4U Markijan Kľučkovskyj správnu radu informoval o vývoji systémov a funkcií registra a príprave na začiatok podávania žiadostí na jar 2024.

Námestníčka ministra spravodlivosti Ukrajiny Iryna Mudra predložila návrh kategórií pohľadávok schválený vládou Ukrajiny. 2023.

Kategórie pohľadávok by mali zahŕňať najmä tvrdenia týkajúce sa: strát na životoch; mučenia, sexuálneho násilia, a ublíženia na zdraví; nedobrovoľného vysídlenia a núteného premiestnenia jednotlivcov; straty majetku a príjmov a iných foriem ekonomických strát; poškodenia kritickej infraštruktúry a iných vládnych zariadení; poškodenia historického a kultúrneho dedičstva a tiež škôd na životnom prostredí.

Ukrajina potvrdila, že pokračujú práce na riešení a predkladaní ďalších kategórií nárokov, ktoré majú podať ukrajinské orgány, podniky a iné právnické osoby.

Správna rada RD4U ako jeden z hlavných orgánov registra navrhuje pravidlá a predpisy pre prácu registra a je zodpovedná za rozhodovanie o oprávnenosti nárokov, ktoré posúdi budúci kompenzačný mechanizmus. Rada bude zasadať najmenej raz za štvrťrok.

Členmi predstavenstva RD4U sú Robert Spano (Island, predseda), Chiara Giorgettiová (Taliansko, podpredsedníčka), Veijo Heiskanen (Fínsko), Julia Kyrpa (Ukrajina), Aleksandra Mežykowská (Poľsko), Lucy Reedová (Spojené štáty americké) a Norbert Wühler (Nemecko).

(spravodajca TASR Jaromír Novak)