Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rektor CEU: Ak nás Orbánova vláda nechá na pokoji,aj my jej dáme pokoj

Na archívnej snímke je vchod do Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Budapešti. Foto: TASR/MTI

Rektor pripomenul, že CEU zriadili s cieľom pomôcť transformácii celého regiónu strednej a východnej Európy. Postgraduálne štúdium, ktoré ponúkajú, navštevujú študenti zo 120 krajín sveta.

Budapešť 1. júna (TASR) - Spor medzi Maďarskom a Stredoeurópskou univerzitou (CEU) nie je dobrý ani pre Maďarsko, ani pre obchod, ani pre vysokoškolské vzdelávanie, povedal dnes na jednej budapeštianskej konferencii rektor CEU Michael Ignatieff.

Podľa spravodajského servera Portfolio.hu rektor v reakcii na otázku z pléna povedal, že univerzita má krízový plán, avšak zdôraznil, že CEU je v Maďarsku a patrí tam.

"Sme súkromnou univerzitou, zamestnávame 600 Maďarov a študuje u nás 400 maďarských študentov. Máme nádej, že maďarská vláda v otázke vysokoškolského zákona týkajúceho sa CEU ustúpi a že rokovania s americkým štátom New York budú úspešné. Dovtedy ide život ďalej. Najdôležitejšie je, aby sme zostali zodpovednými občanmi. Ak nás vláda nechá na pokoji, aj my jej dáme pokoj," dodal Ignatieff.

Rektor okrem iného pripomenul, že CEU bola zriadená s cieľom pomôcť transformácii celého regiónu strednej a východnej Európy. Postgraduálne štúdium, ktoré táto univerzita ponúka, navštevujú študenti zo 120 krajín sveta.

Novela vysokoškolského zákona prijatá 4. apríla nariaďuje, že zahraničná univerzita môže pôsobiť na maďarskom území jedine v prípade, ak funguje aj v štáte svojho pôvodu. Ďalej podľa nových pravidiel bude pre fungovanie univerzity potrebné uzatvoriť medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou.

Podľa kritikov je pôvodným cieľom vlády Viktora Orbána znemožniť touto právnou úpravou fungovanie CEU, ktorú financuje americký finančník maďarského pôvodu George Soros. Proti uvedeným zmenám zorganizovali v Budapešti viacero demonštrácií. Na najväčšiu z nich prišlo 9. apríla 80.000 ľudí.

Európska komisia poslala 26. apríla maďarskej vláde formálny list obsahujúci právnu analýzu. Je to prvý krok k začatiu právneho konania voči členskému štátu pre porušenie legislatívy EÚ. Podľa komisie je predmetná novela v rozpore s európskymi pravidlami, konkrétne so slobodou poskytovania služieb a podnikania, akademickou slobodou a právom na vzdelávanie.