Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Renovácia škôl a podpora utečencov v Libanone

Renovácia škôl a podpora utečencov v Libanone Foto: Habitat for Humanity International

Bejrút/Bratislava - 25. júla (OTS) - Nadácia Habitat for Humanity, s finančnou podporou Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu SlovakAid, iniciovala renováciu základných a stredných škôl pre deti z utečeneckých komunít v Libanone. Tento projekt pomôže takmer 2500 deťom vo veku od 6 do 18 rokov.

Podľa zdrojov UNRWA, z celkového počtu 150 000 detí z utečeneckých komunít v školopovinnom veku až 14 000 nechodí do školy. Hlavnými dôvodmi sú veľká vzdialenosť medzi bydliskami a najbližšími školami, ako aj nepriaznivé podmienky týkajúce sa hygieny a vybavenia tried v školských zariadeniach. V posledných rokoch sa dopyt po štátnych školách v krajine zvyšoval, avšak libanonský systém verejného vzdelávania má maximálnu kapacitu iba 275 000 detí. Po príchode vysídlených sýrskych rodín a nutnosti zapísania detí z utečeneckých komunít do formálneho vzdelávania sa tlak na tieto vzdelávacie inštitúcie ešte zvýšil a nastalo preťaženie existujúcej vzdelávacej infraštruktúry.

Habitat for Humanity uskutočnil v roku 2016 prieskum škôl v okolí Bejrútu, oblasti Mount Lebanon a Severného Libanonu, ktorý ukázal, že mnohé budovy nespĺňajú ani základné štandardy.
Renovácia škôl a podpora utečencov v Libanone
Foto: Habitat for Humanity International

Najčastejšie sa vyskytovali nasledovné problémy:
- budovy nie sú odolné voči nepriaznivému počasiu kvôli pretekajúcim strechám a chýbajúcim dverám a oknám;
- školy majú nevhodné hygienické podmienky, chýbajú vhodné toalety a tečúca voda;
- elektrické zariadenia sú poškodené a v mnohých školách chýbajú úplne.


Libanon zápasí s nedostatkom verejných prostriedkov na renováciu škôl, a tak je tento druh práce ponechaný rozvojovým organizáciám a agentúram. V súčasnosti Habitat for Humanity renovuje a stavia potrebné zariadenia pre šesť škôl v Bejrúte, Aley, Chouf a Burj Hammoud. Od septembra 2017 sa z týchto zrekonštruovaných škôl bude môcť tešiť minimálne 2400 detí vo veku od 6 do 18 rokov. Habitat for Humanity v rámci tohto projektu rozširuje školské budovy, renovuje priestory na umývanie a toalety, opravuje triedy a spoločné priestory a v prípade potreby postaví aj nové strechy a osadí dvere.

Habitat for Humanity pracuje v Libanone od roku 2001 a vždy sa snažil podporovať znevýhodnené rodiny postihnuté konfliktom. Dostupné a primerané bývanie je pre tieto rodiny veľmi dôležité. Potrebujú totiž miesto, ktoré by mohli nazývať domovom po ich nevyhnutnom opustení ich skutočného domova,” hovorí riaditeľ Habitat for Humanity Libanon Dani El Tayar. „Riadne hygienické a vzdelávacie zariadenia pre deti sú súčasťou tejto rozšírenej predstavy o domove.
Renovácia škôl a podpora utečencov v Libanone
Foto: Habitat for Humanity International

Tento projekt je realizovaný s finančnou podporou Slovenskej rozvojovej agentúry SlovakAid.
Humanitárna pomoc je dôležitou súčasťou slovenskej rozvojovej spolupráce. Utečenecká kríza, ktorá celkom ochromuje Sýriu, priniesla veľký tlak aj na susedné krajiny, najmä na Libanon a Jordánsko,” hovorí Dr. Ing. Zuzana Letková, riaditeľka SlovakAid. „Podpora projektov, ktoré zlepšujú vzdelávacie prostredie a príležitosti pre deti utečeneckých rodín sa na Slovensku považuje za veľmi dôležité.”

Od roku 2006 sa Habitat for Humanity angažuje v palestínskych utečeneckých táboroch, kde poskytuje pitnú vodu a vytvára lepšie hygienické zariadenia. Od roku 2015 Habitat for Humanity spolupracuje so siedmimi školami v oblasti Mount Lebanon a v Severnom Libanone na zlepšovaní hygienických systémov. Začiatkom tohto roku Habitat for Humanity spustil podobný projekt s cieľom obnovy a modernizácie ôsmich škôl v Jordánsku. Aj tento projekt sa realizuje vďaka finančnej podpore SlovakAid.