Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Renzi položil kvety na mieste vraždy Nemcova

Taliansky premiér Matteo Renzi si prichádza vzdať úctu neďaleko moskovského Kremľa, kde zavraždili ruského opozičného politika Borisa Nemcova 5. marca 2015. Ostrý kritik Vladimíra Putina bol zastrelený v piatok 27. februára asi o 23.15 h moskovského času. V pozadí múr moskovského Kremľa a Chrám Vasilija Blaženého. Foto: TASR/AP

Po takomto symbolickom vyslovení úcty zabitému politikovi sa Renzi stretol s talianskymi podnikateľmi pôsobiacimi v Rusku. Dnes ho čaká tiež prijatie u Medvedeva a Putina.

Rím/Moskva 5. marca (TASR) - Taliansky premiér Matteo Renzi položil dnes kvety na moskovskom moste, kde pred šiestimi dňami neznámy páchateľ zastrelil poprednú osobnosť ruskej opozície Borisa Nemcova. Napísala to agentúra DPA.

Renzi položil na pamätnom mieste vraždy kyticu šiestich karafiátov zabalených v zeleno-bielo-červenej stužke, talianskych národných farbách, pričom situáciu nekomentoval, napísala tlačová agentúra ANSA.

Po takomto symbolickom vyslovení úcty zabitému politikovi sa Renzi stretol s talianskymi podnikateľmi pôsobiacimi v Rusku. Dnes ho čaká tiež prijatie u ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva a kolegu Vladimira Putina.

V stredu taliansky premiér rokoval s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Kyjeve. Zasadil za urýchlenú stabilizáciu konfliktu na východe tejto krajiny a rešpektovanie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny; Rusko vyzval na spoluprácu, ktorá by viedla k zmierneniu medzinárodných sankcií.

Nemcova zastrelili neznámi páchatelia alebo páchateľ minulý týždeň v piatok večer na Veľkom moskovskom moste neďaleko Kremľa; doposiaľ neboli zatknutí žiadni podozriví.

Nemcov zastával post vicepremiéra v druhej polovici 90. rokov za vlády vtedajšieho ruského prezidenta Borisa Jeľcina. Istý čas sa o ňom dokonca hovorilo ako o možnom Jeľcinovom nástupcovi. Neskôr sa stal ostrým kritikom Putinovho režimu.