Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Renzi poprel, že by Taliansko pripravovalo vojenský zásah v Líbyi

Taliansky premiér Matteo Renzi Foto: TASR/AP

Bojujúce líbyjské frakcie sa podľa Renziho najskôr musia dohodnúť na vláde národnej jednoty, sprostredkovanej OSN, ktorá by mala následne požiadať o medzinárodnú pomoc v boji s Islamským štátom.

Rím 5. marca (TASR) - Taliansko sa neponáhľa vojensky zasiahnuť v Líbyi, uviedol dnes taliansky premiér Matteo Renzi. Odmietol tak špekulácie, ktoré sa objavili po zabití dvoch talianskych rukojemníkov tento týždeň v Líbyi.

"Médiá sa ponáhľajú s predpoveďami talianskej vojny v Líbyi, ktoré nezodpovedajú realite. V skutočnosti je situácia v Líbyi stále veľmi chúlostivá," napísal Renzi vo svojom pravidelnom sobotňajšom príspevku na eNews.

Bojujúce líbyjské frakcie sa podľa Renziho najskôr musia dohodnúť na vláde národnej jednoty, sprostredkovanej OSN, ktorá by mala následne požiadať o medzinárodnú pomoc v boji s Islamským štátom. Iba potom, za podmienky, že to schváli taliansky parlament, môže Rím v Líbyi zakročiť, informovala tlačová agentúra DPA.

"Teraz nie je čas na hazardovanie, ale na zdravý rozum a uvážlivosť," varoval dnes Renzi.

Vo štvrtok prišli správy o zabití dvoch zo štvorice talianskych zamestnancov stavebnej firmy Bonatti, ktorých uniesli vlani v júli v Líbyi neďaleko základne vlastnenej ropnou a plynárenskou spoločnosťou Eni. Líbyjské bezpečnostné zložky informovali, že v stredu pri razii v skrýši militantov v Sabráte zabili sedem predpokladaných bojovníkov extrémistickej skupiny Islamský štát. Neskôr zverejnili fotografie zachytávajúce dvoch Európanov, ktorí podľa všetkého zomreli tiež pri tomto útoku. Na druhý deň úrady v meste Sabráta na severozápade Líbye potvrdili oslobodenie zvyšných dvoch Talianov, ktorých tam IS zadržiaval ako rukojemníkov.

Americký veľvyslanec v Taliansku John Phillips povedal vo štvrtok novinám Corriere della Sera, že Taliansko by mohlo vyslať do Líbye "asi 5000 vojakov", ktorí by obsadili hlavné mesto Tripolis "a zabezpečili, že IS už nebude voľne útočiť".

Zabitie dvoch Talianov v Líbyi podľa Renziho "opäť ukázalo, že vojna je veľmi vážne slovo na to, aby bolo vyslovované tak ľahkovážne, ako ho v týchto hodinách vyslovujú niektoré politické skupiny a komentátori". Súčasne oznámil, že obaja preživší sa vrátia do vlasti v najbližších hodinách.

Kríza v Líbyi bude zrejme jednou z tém na rokovaní Renziho s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom v utorok, keď sa stretnú na taliansko-francúzskom summite v Benátkach. Na druhý deň, v stredu, bude taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni hovoriť na túto tému v parlamente.

Taliansko je bývalá koloniálna mocnosť Líbye a najväčší odberateľ jej ropy a zemného plyn. Má veľký záujem na stabilizácii Líbye aj preto, aby sa zastavil prílev migrantov, ktorí sa vydávajú na plavbu cez Stredozemné more z brehov tejto severoafrickej krajiny a končia v Taliansku.