Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Európski lídri sa vo svetle útokov zaviazali bojovať proti terorizmu

Francúzsky prezident Francois Hollande (v strede) a belgický veľvyslanec vo Francúzsku Vincent Mertens de Wilmars (vpravo) stoja pri kvetoch a sviečkach na pamiatku obetí teroristických útokov v Bruseli pred belgickým veľvyslanectvom v Paríži 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Hlavy štátov a vlád, ako aj lídri rozličných inštitúcií EÚ dnes uviedli spoločné stanovisko v súvislosti v bruselskými útokmi.

Rím/Brusel 22. marca (TASR) - Lídri členských krajín Európskej únie na margo dnešných teroristických útokov v belgickom hlavnom meste Brusel, pri ktorých zahynulo vyše 30 ľudí, uviedli, že táto tragická udalosť iba posilní odhodlanie EÚ chrániť európske hodnoty a toleranciu. Informuje o tom agentúra Reuters.

V spoločnom stanovisku 28 hláv štátov a vlád, ako aj lídrov rozličných inštitúcií EÚ sa uvádza: "V boji proti nenávisti, násilnému extrémizmu a terorizmu budeme zjednotení a pevní." Európski lídri sa zároveň zaviazali, že budú proti hrozbám terorizmu bojovať "všetkými nevyhnutnými prostriedkami".

K bruselským udalostiam sa v osobitnom vyhlásení vyjadril aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. "Chcem vyjadriť najhlbšiu sústrasť obyvateľom Bruselu, mnohým zraneným, rodinám a blízkym obetí. Chcem vyjadriť svoju plnú podporu a solidaritu aj belgickým predstaviteľom," uviedol Juncker.

"Dnes sa útoky odohrali v Bruseli, predtým v Paríži; ide však o útok na Európu ako celok. EÚ a jej inštitúcie sú voči terorizmu zjednotené. Tieto udalosti nás poznačili, ale nespravili nás bojazlivými. Budeme pokračovať v riešení otázok, ktoré sa týkajú nás všetkých," zdôraznil šéf EK.

Svoje stanovisko poskytol aj špeciálny vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura, ktorého cituje agentúra DPA. Podľa neho útoky poukazujú na potrebu bezodkladného ukončenia vojny v Sýrii, aby sa svet mohol sústrediť na boj proti terorizmu. De Mistura to uviedol popri sýrskych mierových rozhovoroch.

Poukázal na to, že k zodpovednosti za bruselské útoky sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS), ktorá ovláda časti Sýrie. "Musíme zahasiť oheň vojny v Sýrii," tvrdí de Mistura, aby sa svet mohol sústrediť "na to, čo je skutočným nebezpečenstvom pre každého - v Európe, Sýrii či inde".

Taliansky premiér vyzýva po útokoch Európu: Nevzdáme sa našej identity

Predseda talianskej vlády Matteo Renzi vyzval po teroristických útokoch v Bruseli dnes Európu, aby nerezignovala na slobody a svoju identitu. Súčasne apeloval na Európsku úniu, aby uzavrela "európsky bezpečnostný pakt".

Na tlačovej konferencii v Ríme taliansky premiér povedal, že starý kontinent potrebuje európsky pakt o bezpečnosti, a pripomenul, že od roku 1954 sa európske štáty sporia o bezpečnostný systém bez dosiahnutia konsenzu. Uzavretie štátnych hraníc však Renzi nepovažuje za riešenie. "Ten, kto požaduje uzavretie hraníc, nechápe, že nepriatelia sú už v našich mestách," podčiarkol.

Taliansky premiér Matteo Renzi
Foto: TASR/AP
"Naši starí rodičia porazili národný socializmu a fašizmus, naši rodičia terorizmus, naši starší súrodenci mafiu. Tak aj Európa porazí fundamentalistický terorizmus. Budeme opäť žiť v slobode. Nevzdáme sa našej identity," ubezpečil Renzi, aj keď pripustil, že porážka terorizmu potrvá pravdepodobne ešte roky.

Predseda talianskej vlády telefonicky vyjadril solidaritu belgickému premiérovi Charlesovi Michelovi, aby následne hovoril prostredníctvom telefónu aj s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Talianske ministerstvo zahraničných vecí má informácie, že pri útokoch v Bruseli došlo k zraneniu troch občanov krajiny, píše tlačová agentúra APA.

Líder opozičnej strany Liga Severu Matteo Salvini sa vyjadril za okamžitú reakciu Európskej únie na útoky v Bruseli: "Molenbeek, Brusel: Buď sa zobudíme alebo budeme všetci zmasakrovaní," uviedol prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí.

Muž, ktorý je europoslancom a dnes ráno smeroval na letisko v Bruseli, keď ho vrátila tamojšia polícia, ďalej konštatoval, že nadišiel čas odpovede. Musíme očistiť naše mestá, zdôraznil Salvini varujúc pred útokmi v Taliansku a kladúc otázku: Aké bezpečné sú siete metra v Miláne, Ríme a celom Taliansku?

Taliansko posilnilo ochranu

Taliansko nezvýši doterajší druhý najvyšší stupeň pohotovosti ani po teroristických útokoch v Bruseli, ktoré si dnes vyžiadali desiatky životov a viac ako 200 zranených.

Ako informoval taliansky minister vnútra Angelino Alfano po zasadnutí Rady pre národnú bezpečnosť v Ríme, zvýšenie na maximálny tretí stupeň umožňuje iba útok, ku ktorému by došlo na území Talianska.

Šéf rezortu vnútra súčasne uviedol, že došlo k posilneniu ochrany potenciálnych terčov útokov, ako aj ochrany územia krajiny v celoštátnej relácii.

Podľa Alfana pracuje talianska tajná služba 24 hodín denne na prevencii teroristických útokov, pretože najúčinnejším prostriedkom v boji proti terorizmu je práve prevencia. Napriek tomu však podľa jeho slov žiadna krajina nemôže tvrdiť, že na jej území je hrozba teroristických útokov nulová.

Poľský prezident: Mali by sme sa všetci zomknúť pri obrane našich európskych hodnôt

Najvyšší poľský predstaviteľ Andrzej Duda sa po teroristických útokoch v Bruseli vyslovil pri dnešnom prijatí členov Symfonického orchestra Severonemeckého rozhlasu (NDR) z Hamburgu v Prezidentskom paláci vo Varšave za spoločnú obranu európskych hodnôt.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Podľa jeho slov by sa všetci zainteresovaní mali zomknúť pri obrane našich európskych hodnôt, našich kultúrnych základov.

Koncert hostí zo severu spolkovej republiky by mal byť výrazom rešpektu voči obetiam teroru v Bruseli a solidarity. Súčasne by mal ukázať, že zostávame verní našim hodnotám, že sa nenecháme ani rozdeliť, ani zničiť.

Poľský prezident dnes informoval, že niet dôvodov na zvýšenie stupňa výstrahy pred ohrozením krajiny teroristickým útokom, súčasne však ubezpečil, že všetky bezpečnostné zložky a tajné služby zostávajú v pohotovosti.