Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Repliku berlínskeho pomníka Židom umiestnili pred dom politika Höckeho

Ilustračný záber. FOTO TASR/AP Foto: TASR/AP

Höcke je najvyšším predstaviteľom pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) v spolkovej krajine Durínsko.

Erfurt 22. novembra (TASR) - Nemeckí umelci postavili v stredu repliku berlínskeho Pomníka zavraždeným Židom Európy a umiestnili ju pred dom krajne pravicového politika Björna Höckeho, ktorý pred časom originál nazval "pomníkom hanby".

Höcke - bývalý učiteľ dejepisu, ktorý je najvyšším predstaviteľom pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) v spolkovej krajine Durínsko - vyvolal v januári vlnu pobúrenia. Odsúdil totiž berlínsky pamätník obetí holokaustu a vyjadril presvedčenie, že v porovnaní so zverstvami z éry národného socializmu si Nemci nedostatočne pripomínajú pozitívne stránky svojich dejín, pripomenula agentúra DPA.

"Nemci sú jediným národom na svete, ktorý si umiestnil do srdca hlavného mesta pomník hanby," povedal Höcke vtedy na margo pomníka svojim stúpencom v Drážďanoch.

Skupina nemeckých umelcov a aktivistov známa pod menom Zentrum für politische Schönheit (Centrum pre politickú krásu) reagovala na politikove slová v stredu tým, že pred jeho domom v meste Bornhagen v Durínsku postavila zmenšenú repliku berlínskeho pomníka obetiam holokaustu, pozostávajúceho z betónových kvádrov.

Inštalácia bola financovaná prostredníctvom crowdfundingu, teda vďaka malým finančným príspevkom od veľkého množstva darcov. Pomocou nich umelci do niekoľkých hodín vyzbierali 51.000 eur. Uviedli však, že ak sa im podarí splniť stanovený cieľ - 55.000 eur, ponechajú repliku pomníka na mieste nasledujúcich päť rokov.