Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Republikán Carson oficiálne odstúpil zo súboja o stranícku nomináciu

Ben Carson reční počas prejavu na konferencii konzervatívnej strany 4. marca 2016 v National Harbore. Foto: TASR/AP

Oficiálne ukončenie kampane oznámil po tom, ako sa mu nepodradilo zvíťaziť v nijakom z amerických štátov, kde sa doposiaľ konali republikánske primárky alebo volebné zhromaždenia.

Washington 5. marca (TASR) - Republikánsky kandidát Ben Carson odstúpil v piatok zo súboja o stranícku prezidentskú nomináciu. Oficiálne ukončenie kampane oznámil po tom, ako sa mu nepodradilo zvíťaziť v nijakom z amerických štátov, kde sa doposiaľ konali republikánske primárky alebo volebné zhromaždenia.

"Existuje mnoho ľudí, ktorí ma majú radi, nebudú však za mňa hlasovať," povedal Carson podľa agentúry Reuters počas piatkového prejavu na konferencii konzervatívnej strany.

Niekdajší prominentný neurochirug pritom svoje možné odstúpenie naznačil ešte v stredu. Vtedy povedal, že pre svoju kampaň už nevidí "politickú cestu vpred". Vo štvrtok sa následne nezúčastnil na debate republikánskych kandidátov v meste Detroit v štáte Michigan.

Koho zo zvyšných štyroch republikánskych kandidátov sa teraz chystá podporiť, zatiaľ Carson podľa agentúry AP povedať odmietol. Uviedol však, že so všetkými sa počas uplynulého týždňa zhováral a dodal, že ideálny prezidentský kandidát je podľa neho mravný a kultivovaný človek, zastáva jasnú politiku a správa sa dobre k ostatným.