Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Gaetz predložil návrh na odvolanie predsedu Snemovne McCarthyho

Poslanec Matt Gaetz, jeden z najtvrdších kritikov predsedu Snemovne reprezentantov Kevina McCarthyho, odpovedá na otázky členov médií po vystúpení na pôde Snemovne reprezentantov vo Washingtone v pondelok 2. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Ide o tzv. privilegovanú rezolúciu, ktoré majú prednosť pred inými záležitosťami Snemovne, vysvetľuje CNN. Gaetz pravidelne kritizuje McCarthyho a takto sa usiluje dosiahnuť jeho odvolanie.

Washington 3. októbra (TASR) - Republikánsky kongresman Matt Gaetz v pondelok predložil rezolúciu, ktorou žiada hlasovanie o odvolaní predsedu snemovne republikána Kevina McCarthyho. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky stanice CNN.

Ide o tzv. privilegovanú rezolúciu, ktoré majú prednosť pred inými záležitosťami Snemovne, vysvetľuje CNN. Gaetz pravidelne kritizuje McCarthyho a takto sa usiluje dosiahnuť jeho odvolanie.

Povinnosťou McCarthyho je predložiť rezolúciu na hlasovanie do dvoch dní a očakáva sa, že ďalšie kroky podnikne v utorok.

Gaetz v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu zastupuje štát Florida. Návrhom opätovne podnietil vnútrostranícky boj medzi tradičnými konzervatívcami a rozhodnými podporovateľmi exprezidenta Donalda Trumpa.

Gaetz je vedúcou postavu malej skupiny krajne pravicových republikánskych zákonodarcov. Ich odmietavý postoj priviedol federálnu vládu na pokraj tzv. shutdownu - prerušenia financovania štátnych inštitúcií. V piatok 29. septembra odmietli návrh zákona o dočasnom financovaní vlády, ktorý navrhol samotný McCarthy.

Táto skupina tiež odmieta poslať ďalšiu pomoc Ukrajine s tým, že tieto prostriedky sa dajú lepšie využiť v USA na boj s nezákonnou migráciou.

Presadenie rezolúcie v Snemovni reprezentantov záleží na podpore demokratov pre McCarthyho. Gaetz v nedeľu vyjadril presvedčenie, že v radoch republikánov má dostatočnú podporu na jeho odvolanie. Republikáni majú v Snemovni väčšinu v pomere 221 ku 212 hlasom.

"Jediný spôsob, ako môže Kevin McCarthy zostať predsedom Snemovne aj na konci nasledujúceho týždňa je, ak ho demokrati vytiahnu z ťažkostí," povedal Gaetz pre CNN.

Americký prezident Joe Biden kritizoval McCarthyho i krajne pravicových republikánov za zlyhanie v spojitosti s dohodou, ktorá mala zabrániť shutdownu i za obmedzenia vojenskej pomoci Ukrajine.