Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Republikánski kandidáti sa vyslovili za tvrdé kroky proti KĽDR

Zľava Marco Rubio, Donald Trump, Ted Cruz, Ben Carson, Chris Christie počas debaty na ABC Newssobotu 6. februára 2016. Foto: TASR/AP

Táto debata republikánskych kandidátov bola ôsma v poradí.

Washington 7. februára (TASR) - Vypusteniu severokórejskej rakety sa v noci nadnes vo svojej debate venovali aj republikánski uchádzači o kandidatúru vo voľbách prezidenta USA, informovala agentúra AP. Väčšina z nich sa zhodla, že voči KĽDR treba podniknúť tvrdé kroky.



Na otázku, aká by mala byť reakcia na tieto aktivity Pchjongjangu, bývalý guvernér štátu Forida Jeb Bush odpovedal, že on by povolil preventívny úder proti takejto rakete, ak to bolo nutné na zachovanie bezpečnosti Ameriky.

Bush súčasne obvinil administratívu prezidenta Baracka Obamu, že Severnej Kórei nezabránila vo vypustení rakety.

Texaský senátor Ted Cruz namietal, že je preňho ťažké špekulovať o ďalších krokoch, keď nie je plne oboznámený so situáciou. Vyslovil sa však za posilnenie protiraketovej obrany USA. Uviedol, že niektoré obranné prvky treba rozmiestniť aj na území Južnej Kórey. Dodal, že to chce aj Soul.

Mediálny a realitný magnát Donald Trump zasa uviedol, že sa spolieha na Čínu, že "to s KĽDR vybaví rýchlo a operatívne". Vyslovil sa za to, aby Čína vyvinula tlak na KĽDR, aby sa vzdala pokračovania vo svojom jadrovom programe. Trump vyhlásil, že Čína plne kontroluje KĽDR, preto by práve Peking mal riešiť tento problém.

Podľa senátora za štát Florida Marca Rubia, ktorý je v rebríčku popularity republikánskych kandidátov na treťom mieste, USA by mohli raketu KĽDR zostreliť vo vzduchu. Ide podľa neho o štandardnú procedúru, ak sú v dôsledku vypustenia nepriateľskej rakety ohrozené USA alebo ich spojenci.

Guvernér štátu Ohio John Kasic, ktorý je považovaný za outsidera v predvolebnom boji, poznamenal, že Washington by mal vyvíjať na Pchjongjang väčší tlak. Vyslovil sa tiež za to, aby svetové spoločenstvo uvalilo na KĽDR také isté sankcie ako svojho času na Irán.

Táto debata republikánskych kandidátov bola ôsma v poradí. Bola to pre nich posledná možnosť predstaviť sa v diskusii pred dôležitou etapou predvolebnej kampane, ktorou bude 9. februára volebné zhromaždenie (caucus) v štáte New Hampshire.