Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Republikáni navrhli M. Johnsona na predsedu Snemovne reprezentantov

Republikán Mike Johnson hovorí po tom, čo bol vybraný za kandidáta republikánov na predsedu Snemovne reprezentantov na schôdzi republikánskeho výboru v Kapitole vo Washingtone v utorok 24. októbra 2023. Foto: TASR/AP

K Johnsonovej nominácii došlo len niekoľko hodín po tom, ako svoju kandidatúru na tento post stiahol republikán Tom Emmer.

Washington 25. októbra (TASR) - Americká Republikánska strana navrhla v utorok neskoro večer miestneho času Mikea Johnsona na post predsedu Snemovne reprezentantov Spojených štátov, a to ako svojho štvrtého kandidáta na tento úrad. TASR o tom píše podľa agentúry AP.

K Johnsonovej nominácii došlo len niekoľko hodín po tom, ako svoju kandidatúru na tento post stiahol republikán Tom Emmer, ktorého nominácia sa stretla s odporom zo strany exprezidenta Donalda Trumpa aj niektorých zástancov tzv. tvrdej línie republikánov. V Snemovni, kde majú republikáni len tesnú prevahu nad demokratmi, by tak nemal dostatočnú podporu na zvolenie.

Dolná komora Kongresu USA je bez predsedu už tretí týždeň po tom, čo z tohto postu po vzbure radikálneho krídla, respektíve zmienených zástancov tvrdej línie, Republikánskej strany odvolali Kevina McCarthyho. Snemovňa sa tak nemôže venovať hromadiacich sa krízam, ako sú hroziace zastavenie financovanie federálnych inštitúcií (shutdown) či konflikt Izraela s militantmi z Hamasu.

O uvoľnený post predsedu Snemovne reprezentantov sa pred Johnsonom zo štátu Louisiana okrem zmieneného Emmera neúspešne uchádzali aj republikáni Steve Scalise a Jim Jordan. V Snemovni nedokázali získať dostatočnú podporu.