Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Republikáni nominovali na predsedu Snemovne reprezentantov Scaliseho

Na archívnej snímke Steve Scalise. Foto: TASR/AP

Doterajší predseda snemovne Kevin McCarthy bol minulý týždeň odvolaný z funkcie po vzbure radikálneho krídla Republikánskej strany.

Washington 11. októbra (TASR) - Republikánska strana v stredu nominovala Stevea Scaliseho na uvoľnený post predsedu Snemovne reprezentantov Kongresu USA. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Doterajší predseda snemovne Kevin McCarthy bol minulý týždeň odvolaný z funkcie po vzbure radikálneho krídla Republikánskej strany. Návrh na odvolanie predložil Matt Gaetz z Floridy.

Republikánski kongresmani v neverejnom hlasovaní podporili Scaliseho pred druhým kandidátom Jimom Jordanom, ktorému podporu vyjadril exprezident Donald Trump.

Republikáni, ktorú majú v Snemovni reprezentantov tesnú väčšinu, sa teraz budú snažiť zjednotiť, aby Scaliseho dokázali zvoliť v hlasovaní celej snemovne. Očakáva sa, že hlasovanie bude tesné, keďže kongresmani z Demokratickej strany sú pripravení postaviť sa proti republikánskemu kandidátovi. Hlasovanie o novom predsedovi sa očakáva už v stredu popoludní miestneho času.

Skupina ôsmich republikánov vedená Gaetzom sa vzbúrila proti McCarthymu pre jeho spoluprácu s Demokratickou stranou pri odvrátení hroziaceho shutdownu (prerušení financovania federálnych inštitúcií).