Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Republikáni plánujú predvolať Bidena, aby vypovedal o impeachmente

Na archívnej snímke pohľad na Biely dom. Foto: TASR/Paul Martinka

Republikáni sa oň usilujú z dôvodu obchodných aktivít Bidenovej rodiny.

Washington 21. marca (TASR) - Dozorný výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu plánuje predvolať prezidenta USA Joa Bidena, aby vypovedal v spojitosti s vyšetrovaním výboru s cieľom dosiahnuť impeachment prezidenta. Republikáni sa oň usilujú z dôvodu obchodných aktivít Bidenovej rodiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"V najbližších dňoch predvolám prezidenta Bidena pred dozorný výbor, aby poskytol svoje svedectvo a vysvetlil, prečo jeho rodina získala desiatky miliónov dolárov od zahraničných spoločností za jeho pomoci," uviedol predseda príslušného výboru republikán James Comer. Jeho vyjadrenia sprostredkovala televízna stanica ABC na svojej webovej stránke.

Republikáni sa usilujú dosiahnuť pokrok v niekoľko mesiacov trvajúcom vyšetrovaní, ktorého cieľom je ústavná obžaloba (impeachment) prezidenta, pripomína Reuters. Zatiaľ sa im však nepodarilo dokázať, že Biden a jeho rodinní príslušníci mali neoprávnený prínos z jeho politických rozhodnutí v období, keď pôsobil ako viceprezident (2009-2017). Demokrati vyšetrovanie označujú za nepodložené a Biely dom ho označil za politicky motivované.

Len traja prezidenti v dejinách USA dobrovoľne vypovedali pred výborom Kongresu, naposledy Gerald Ford v roku 1974, píše Reuters s odvolaním sa na záznamy amerického Senátu. Ani jedna z týchto výpovedí nebola súčasťou vyšetrovania impeachmentu.