Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Americkí republikáni si zaistili 53. kreslo v Senáte

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa takmer kompletných výsledkov v Mississippi s prehľadom obhájila svoje kreslo úradujúca republikánska senátorka Cindy Hydeová-Smithová.

Jackson 28. novembra (TASR) - Americkí republikáni zvíťazili v utorkových mimoriadnych senátnych voľbách v štáte Mississippi. Zaistili si tak väčšinu 53 kresiel v 100-člennom Senáte, informovala v stredu agentúra AP.

Podľa takmer kompletných výsledkov v Mississippi s prehľadom obhájila svoje kreslo úradujúca republikánska senátorka Cindy Hydeová-Smithová. Svojho demokratického súpera Mika Espyho, ktorý sa chcel stať prvým afroamerickým senátorom za Mississippi od čias americkej občianskej vojny, porazila s takmer osempercentným náskokom (53,9 ku 46,1 percenta).

Mimoriadne doplňovacie voľby v Mississippi rozhodli o obsadení senátneho kresla, ktoré sa uvoľnilo po aprílovom odstúpení dlhoročného republikánskeho senátora Thada Cochrana. V prvom kole volieb 6. novembra nezískal nijaký kandidát požadovanú väčšinu.

Beloška Hydeová-Smithová (59) napokon dokázala zvíťaziť napriek jej kontroverznému vyjadreniu, že by sa zúčastnila na verejnej poprave. V kontexte južanského štátu Mississippi, kde v minulosti dochádzalo k násiliu voči černošskému obyvateľstvu, si tým vyslúžila obvinenia z rasizmu.

Republikáni, znepokojení hrozbou straty senátneho kresla vo svojej tradičnej bašte, presmerovali do volebnej kampane v Mississippi veľké finančné prostriedky. Hydeovú-Smithovú prišiel na záver kampane osobne podporiť aj prezident USA Donald Trump, ktorý sa tam v pondelok zúčastnil na dvoch predvolebných mítingoch.

Víťazstvom v Mississippi si republikáni zaistili pohodlnú väčšinu 53 kresiel v 100-člennom Senáte. Snemovňu reprezentantov však budú na základe výsledkov kongresových volieb zo 6. novembra kontrolovať opoziční demokrati.

Cindy Hydeová-Smithová sa stala vôbec prvou ženou, ktorú zvolili do amerického Kongresu v štáte Mississippi.