Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Republikáni zo Snemovne zažalovali vládu pre Obamovu zdravotnú reformu

Barack Obama Foto: TASR/AP

Žaloba smeruje na ministerstvá zdravotníctva a financií.

Washington 21. novembra (TASR) - Republikáni z americkej Snemovne reprezentantov podali dnes na federálnom súde vo Washingtone dlho očakávanú žalobu, v ktorej napadli vládu prezidenta Baracka Obamu pre údajné prekročenie právomocí v súvislosti s reformou zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to zo súdnych dokumentov, informovala tlačová agentúra Reuters.

Žaloba smeruje na ministerstvá zdravotníctva a financií.

Predseda Snemovne reprezentantov John Boehner dnes vo vyhlásení uviedol, že Obama pri uplatňovaní zákona o zdravotnej starostlivosti, známeho ako Obamacare, konal "jednostranne" a obišiel Kongres.

"Ak prezidentovi prejde, že si vytvára vlastné zákony, budúci prezidenti to budú robiť tiež. Snemovňa má povinnosť zastať sa ústavy," citovala Boehnera agentúra Reuters. Prezident podľa neho porušuje ústavne zakotvené rozdelenie právomocí.

Snemovňa reprezentantov schválila v júli rezolúciu, ktorou dala súhlas na podanie žaloby.

Keď Obamu vtedy informovali o snahách snemovne zažalovať ho, odpovedal: "Tak ma zažalujte."

Agentúra DPA označila žalobu za najnovší pokus republikánov, ktorí majú väčšinu v Snemovni reprezentantov, zvrátiť zákon o ochrane pacienta a cenovo dostupnej zdravotnej starostlivosti z roku 2010. Snemovňa už viackrát hlasovala v snahe zamietnuť ho, ale Senát s doterajšou väčšinou demokratov ich snahy vždy zablokoval.