Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Republikáni usilujúci sa o impeachment Bidena si predvolali jeho syna

Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Predvolanie inicioval James Comer. Republikánom sa zatiaľ nepodarilo získať priame dôkazy o akomkoľvek pochybení prezidenta.

Washington 8. novembra (TASR) - Republikáni v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu si v stredu predvolali syna úradujúceho prezidenta Huntera Bidena a prezidentovho brata Jamesa Bidena. Majú vypovedať v rámci vyšetrovania s cieľom dosiahnuť impeachment prezidenta pre obchodné aktivity jeho rodiny. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Hunter a James Bidenovci a bývalý obchodný spoločník Rob Walker majú podať písomné svedectvo. Na písomnú výpoveď sa mali dobrovoľne dostaviť aj Jamesova manželka Sara Bidenová a Hallie Bidenová, manželka prezidentovho syna Beaua Bidena. Hunter Biden ani James Biden na žiadosť AP o vyjadrenie bezprostredne nereagovali.

Predvolanie inicioval James Comer. Republikánom sa zatiaľ nepodarilo získať priame dôkazy o akomkoľvek pochybení prezidenta. Príslušný výbor sa ich preto pokúša získať vypočúvaním príslušníkov Bidenovej rodiny a ich spolupracovníkov.

Biely dom a právnici Bidenovej rodiny vyšetrovanie odmietli a označili ho za politický manéver, ktorého cieľom je poškodiť prezidentovi.

Kongres má na základe ústavy právomoc odvolať prezidenta za zradu, podplácanie či iné závažné trestné činy. Po prípadnej úspešnej ústavnej žalobe v Snemovni reprezentantov by sa konal proces na pôde Senátu a prezident by bol v prípade usvedčenia odvolaný.