Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Po urážkach republikáni zmiernili tón, Trump odkazuje: Majte rozum

Na snímke zľava Ted Cruz, Marco Rubio, Donald Trump a John Kasich. Foto: TASR/AP

Republikánski kandidáti budú v utorok na Floride, domovskom štáte Marca Rubia, súperiť o 99 delegátov.

Miami 11. marca (TASR) - Štvorica uchádzačov o nomináciu amerických republikánov na post prezidenta si vo štvtok zmerala sily v ďalšej televíznej debate v meste Miami v štáte Florida, kde sa o päť dní budú konať republikánske primárky.

Diskusia mala v porovnaní s predošlou, plnou ostrých urážok, skôr vecný charakter a sústredila sa primárne na politické otázky, ako sú migrácia či voľný obchod. Ted Cruz aj Marco Rubio sa síce nebáli prezentovať svoje nezhody s Donaldom Trumpom, v reakciách sa však snažili byť vecní, uviedla agentúra AP.

Keď sa však diskusia dostala k téme zradikalizovaných moslimov, Trump odmietol vziať späť svoje nedávne vyjadrenie, že "islam nenávidí Západ" a dodal, že sa nebude vyhýbať takýmto výrokom len preto, aby bol "politicky korektný".

Rubio mu oponoval vyhlásením, že islam síce má problém s radikalizáciou, avšak mnohí moslimovia sú hrdými Američanmi. "Prezidenti nemôžu tvrdiť, čokoľvek sa im zachce. Má to svoje dôsledky," dodal floridský senátor, za čo si vyslúžil potlesk publika.

V tejto otázke sa voči Trumpovi vymedzili aj jeho ostatní súperi, uviedla spravodajská stanica BBC. Cruz ďalej kritizoval Trumpa za jeho zjednodušujúce riešenia, ako v prípade islamských teroristov, tak aj v prípade voľného obchodu.

Trump sa napriek tomu v celej diskusii snažil pôsobiť nie ako provokatér, ale ako zjednotiteľ celej Republikánskej strany, uviedla AP. "Sme v tom spoločne," povedal v úvode debaty. Jeho záverečným odkazom zase bola veta "Majte rozum, zjednoťte sa."

Republikánski kandidáti budú v utorok na Floride, domovskom štáte Marca Rubia, súperiť o 99 delegátov. V rovnaký deň si zmerajú sily aj v primárkach v štátoch Ohio, Illinois, Missouri, Severná Karolína a v nezačlenenom území Severné Mariány, pričom dohromady môžu získať až 367 delegátov.

Podľa aktuálnych údajov agentúry AP má Trump momentálne 459 delegátov, Cruz získal 360 delegátov, Rubio ich má 152 a posledný John Kasich 54. Pre získanie nominácie Republikánskej strany je potrebné získať 1237 delegátov.