Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Moskva prítomnosť ruskej ponorky pri pobreží Sýrie popiera

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Svetové agentúry dnes dopoludnia priniesli správu, že ruská ponorka vybavená riadenými strelami vstúpila do východnej časti Stredozemného mora a nachádza sa v blízkosti pobrežia Sýrie.

Moskva 8. decembra (TASR) - Ruská ponorka Rostov na Done, ktorá patrí do Čiernomorskej flotily, priplávala dnes k pobrežiu Sýrie. Informovala o tom dnes agentúra Interfax odvolávajúca sa na nemenovaný zdroj. Oficiálne potvrdenie o novom mieste dislokácie ponorky agentúra zatiaľ nezískala.

V arzenáli ponorky sú aj rakety s plochou dráhou letu triedy Kalibr-PL. Analogické rakety používala aj Kaspická flotila pri nedávnych útokoch na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Tieto ciele boli od lodí vzdialené približne 1500 kilometrov. Šlo o prvé nasadenie flotily Ruska do jeho útokov voči IS v Sýrii, kde boli dovtedy na podporu ofenzívy sýrskej vládnej armády nasadené výlučne ruské lietadlá. Ich misia sa koná na žiadosť sýrskej vlády.

Ponorka Rostov na Done je jednou zo šiestich neatómových ponoriek projektu 636.3, ktoré má do roku 2016 dostať do výzbroje Čiernomorská flotila. Prvá ponorka tohto typu - Novorossijsk - sa k Čiernomorskej flotile pridala 16. septembra.

Do prevádzky bola už uvedená aj ponorka Staryj Oskol a do konca roku 2015 by ozbrojené sily mali dostať aj štvrtú ponorku Krasnodar.

Ide o ponorky s dieselovým pohonom a jedinečnými ukazovateľmi hlučnosti. Už ich predchodkyne, ponorky projektu 877 Varšavianka, boli označované za "čierne diery" práve vďaka svojej malej hlučnosti. Ponorky projektu 636.3 sú modernizovaným variantom 877 a vyznačujú sa ešte menšou hlučnosťou.

Nové ponorky sú určené na boj proti ponorkám protivníka a na ochranu námorných základní a pobrežných a námorných ciest.

Občianska vojna v Sýrii vypukla v roku 2011, keď protivládne protesty prerástli do ozbrojených zrážok medzi vládnou armádou a protivládnymi povstalcami. Vo vojne už prišlo o život štvrť milióna ľudí a ďalšie tisíce boli nútené opustiť svoje domovy.

Kremeľ sa odpovedi vyhýba


Moskovský Kremeľ nemá informácie o ruskej ponorke, ktorá sa podľa niektorých médií môže nachádzať vo východnej časti Stredozemného mora, v blízkosti pobrežia Sýrie. Vyhlásil to dnes hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý súčasne novinárom odporučil, aby sa obrátili na ministerstvo obrany.

Podľa zdroja je ponorka vybavená raketovými strelami podobnými tým, ktoré používajú vojenské lode ruskej Kaspickej flotily pri útokoch na objekty extrémistickej organizácie Islamský štát.

Peskov sa dnes vyhol aj odpovedi na otázku, či Rusko predostrie na zasadaní Bezpečnostnej rady OSN na prerokovanie prítomnosť tureckých vojakov na území Iraku. Kremeľský hovorca odkázal novinárov na tlačové oddelenie ministerstva zahraničných vecí.

Vzťahy medzi Tureckom a Ruskom sú v poslednom čase veľmi napäté. Spôsobil to incident z 24. novembra, keď turecká stíhačka F-16 v pohraničí medzi Sýriou a Tureckom zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom.

Rusko v reakcii na to pristúpilo k celému radu diplomatických opatrení a uvalilo na Turecko ekonomické sankcie.