Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rohingov z Mjanmarska okrem perzekúcií vyháňa aj hlad, tvrdí Reuters

Mladí Rohingovia, ilustračná snímka. Foto: TASRAP

Vlna násilností v Jakchainskom štáte donútila už tisíce moslimov z etnika Rohingov k úteku z Mjanmarska, ktoré im neudeľuje občianstvo a obmedzuje ich cestovanie i prístup k základným službám.

Dháka 16. októbra (TASR) - Utečenci, ktorí dnes prekročili hranice z Mjanmarska do Bangladéša, tvrdia, že ich k úteku donútilo nielen prenasledovanie zo strany budhistov, ale aj hlad. Obvyklé trhy v Jakchainskom štáte sú totiž zavreté a dodávky potravín sú obmedzené. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vlna násilností v Jakchainskom štáte donútila od augusta už tisíce moslimov z etnika Rohingov k úteku z Mjanmarska, ktoré im neudeľuje občianstvo a obmedzuje ich cestovanie i prístup k základným službám.

Agentúra Reuters pripomenula, že mjanmarská politička Aun Schan Su Ťij nedávno sľúbila, že Mjanmarsko prijme rohinských utečencov, ak dokážu, že majú v Mjanmarsku trvalý pobyt. Taký doklad má však len máloktorý z nich.

V čase, keď masový odchod Rohingov z Mjanmarska neutícha, Spojené štáty a EÚ zvažujú uvaliť cielené sankcie na vysokopostavených veliteľov mjanmarských ozbrojených síl, diplomatov a štátnych úradníkov. Podľa agentúry Reuters sa však USA a EÚ vystríhajú takých krokov, ktoré by mohli destabilizovať prechod Mjanmarska k demokracii.

Situáciou v Mjanmarsku a krízou, ktorú predstavuje masový útek Rohingov, sa dnes budú zaoberať ministri zahraničných vecí EÚ. Z návrhu ich spoločného záverečného vyhlásenia podľa Reuters vyplýva, že zrejme pozastavia pozvania pre vysokopostavených predstaviteľov ozbrojených síl, ktorí útek Rohingov nevnímajú ako exodus a dôsledok porušovania ich základných práv.

Reuters v tejto súvislosti citoval vyhlásenie vplyvného mjanmarského vojenského veliteľa, generála Min Aun Hlaina, ktorý minulý týždeň americkému veľvyslancov v Majnmarsku povedal, že správy o exode Rohingov sú "prehnané". O Rohingoch hovoril ako o nepôvodných obyvateľoch a Bengálcoch.