Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Ruské tankery napriek sankciám dovážali cez EÚ letecké palivo do Sýrie

Tanker, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

S odvolaním sa na nemenované zdroje, okrem iného aj z prostredia tajných služieb, o tom včera exkluzívne informovala agentúra Reuters.

Brusel 23. novembra (TASR) - Ruské tankery aj napriek zákazu zo strany Európskej únie pašovali cez jej členské krajiny palivo pre bojové lietadlá do Sýrie, kde Moskva vojensky podporuje tamojšiu vládu. S odvolaním sa na nemenované zdroje, okrem iného aj z prostredia tajných služieb, o tom dnes exkluzívne informovala agentúra Reuters.

Prinajmenšom dva takéto tankery plaviace sa pod ruskou vlajkou porušili sankcie EÚ prechodom cez cyperské vody, uviedol zdroj z tajnej služby bližšie nespresnenej krajiny EÚ. Ďalší zdroj povedal, že ruské tankery zakotvili v gréckych a cyperských prístavoch.

Hovorca ministerstva obrany v Moskve na túto správu podľa ruských spravodajských agentúr zareagoval vyhlásením, že sankcie EÚ sa nevzťahujú na ruské letectvo operujúce v Sýrii.

Ruské ministerstvo dopravy sa k správe doposiaľ nevyjadrilo, rovnako tak nespravilo ani grécke ministerstvo zahraničných vecí, uvádza ďalej Reuters. Cyperská vláda zase uviedla, že jej úrady nepovolili zakotvenie ruských tankerov s palivom pre bojové lietadlá smerujúce do Sýrie. "Uvítame akékoľvek informácie ohľadne činnosti odporujúcej reštriktívnymi opatreniam zo strany OSN a EÚ," dodalo cyperské ministerstvo zahraničných vecí.

Nariadenie Rady EÚ prijaté pred dvoma rokmi, zakazuje do Sýrie akékoľvek dodávky leteckého paliva z územia Únie, bez ohľadu na to, či bolo toto palivo vyrobené na území EÚ alebo nie. Uplatňovanie sankcií však podľa hovorkyne únijného rezortu diplomacie spočíva na rozhodnutí konkrétnych štátoch.

Ruské tankery dopravili v priebehu dvoch októbrových týždňov do Sýrie asi 20.000 ton leteckého paliva v hodnote takmer 8,5 miliónov eur, dodala s odvolaním sa na svoje zdroje agentúra Reuters.