Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Reuters: Terčom razií nemeckej polície bol ruský oligarcha Usmanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tohto rusko-uzbeckého podnikateľa, ktorý má blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, zaradila Európska únia na svoj sankčný zoznam krátko po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu.

Mníchov 5. októbra (TASR) - Terčom štvrtkových razií nemeckej polície v Bavorsku, v rámci ktorých prehľadala viacero nehnuteľností, bol podľa zdroja agentúry Reuters oligarcha Ališer Usmanov. Tohto rusko-uzbeckého podnikateľa, ktorý má blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, zaradila Európska únia na svoj sankčný zoznam krátko po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu, pripomína TASR.

"Pána Usmanova nemožno z ničoho podozrievať, vždy riadne deklaroval svoj osobný majetok, ktorý nadobudol v súlade so zákonom, pričom zároveň zverejňoval aj prostriedky, prostredníctvom ktorých tento majetok získal," reagoval Usmanovov hovorca na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie.

Špeciálna jednotka nemeckej polície vo štvrtok informovala, že prehľadala nehnuteľnosti v metropolitnej oblasti Mníchova aj v okolí jazera Tegernsee v bavorských Alpách spájané s istým ruským oligarchom, ktorého meno však polícia nezverejnila.

Informovala ale, že jednou z prehľadaných nehnuteľností bola vila v obci Rottach-Egern pri zmienenom jazere Tegernsee. Na akcii sa podieľalo približne 30 vyšetrovateľov, ktorí skonfiškovali viacero luxusných áut a ďalšie predmety. Polícia uviedla, že prehliadky vykonala na základe súdneho príkazu, pričom "z taktických dôvodov" o nich odmietla poskytnúť bližšie informácie.

Nemecká polícia prehľadala už v septembri 2022 približne dve desiatky nehnuteľností spájaných s Usmanovom, vrátane zmienenej luxusnej vily.