Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tillerson navštívi v apríli Rusko, do Bruselu ale nepríde

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson. Foto: TASR/AP

Podľa dvoch zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, Tillersonova cesta do Moskvy sa má uskutočniť 12. apríla.

Washington/Moskva 21. marca (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson plánuje v apríli navštíviť Rusko. Podľa dvoch zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, Tillersonova cesta do Moskvy sa má uskutočniť 12. apríla.

Ďalšie zdroje pre Reuters uviedli, že Tillerson sa ešte predtým nezúčastní na stretnutí ministrov zahraničných vecí 28 členských krajín NATO, naplánovanom na 5.-6. apríla v Bruseli. Namiesto toho zostane v Spojených štátoch, aby mohol byť na stretnutí prezidenta Donalda Trumpa s jeho čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom, ktoré sa uskutoční v rámci jeho návštevy USA plánovanej na 6. a 7. apríla.

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí uviedla, že šéf americkej diplomacie sa stretne s rezortnými partnermi z 26 krajín NATO s výnimkou Chorvátska 22. marca vo Washingtone. Schôdzka však bude podľa agentúry Reuters zameraná skôr na boj proti Islamskému štátu.

Ruská agentúra RIA Novosti citovala dnes nemenovaného predstaviteľa amerického ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorého sa v apríli Tillerson zúčastní na summite skupiny G7 v Taliansku a potom navštívi Rusko. Konkrétny termín cesty do Ruska však neuviedol. Predstaviteľ ministerstva tiež povedal, že v Bruseli zastúpi Tillersona jeho námestník Tom Shannon.

Ďalšia ruská agentúra Interfax takisto s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí USA informovala, že Tillerson navštívi v apríli Moskvu a stretne sa s ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová odmietla potvrdiť túto informáciu a vyjadrila prekvapenie z ďalšieho úniku "citlivých informácií z Washingtonu".

Bývalí americkí vládni predstavitelia vyjadrili podľa agentúry Reuters obavu, že tento rozvrh termínov by mohol vyvolať znepokojenie medzi spojencami USA. Tillerson by tak mohol posilniť dojem, že Spojené štáty sa zbližujú s Ruskom.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) preveruje, či existovali kontakty medzi vládou v Moskve a ľudmi s väzbami Trumpovu prezidentskú kampaň. V NATO spôsobil Trump nedávno zneistenie slovami, že aliancia je "zastaraná". Tillerson mal dlhoročné úzke kontakty s ruskou vládou vo svojej predchádzajúcej pozícii vrcholového manažéra ropnej spoločnosti Exxon Mobil.